Departamentul de Stat a anunţat în luna iunie a anului trecut că americanii îşi vor putea alege genul pe cererile depuse fără a fi nevoiţi să depună şi acte medicale care să le ateste condiţia.

În luna octombrie a anului trecut a fost emis primul paşaport cu genul „X”, conceput pentru persoanele care nu se identifică nici cu sexul masculin, nici cu cel feminin.
„Începând cu 11 aprilie, cetăţenii americani vor putea alege un X ca marker al genului pe cererea de paşaport iar opţiunea va deveni disponibilă pentru toate formele de documente începând de anul viitor”, a anunţat secretarul de stat Antony Blinken, prin intermediul unui comunicat citat de Reuters .
Schimbarea face parte dintr-o serie de măsuri anunţate de administraţia Biden la o zi după ce guvernatorii republicani din Oklahoma şi Arizona au semnat proiecte de lege care interzic sportivilor transgender să participe la competiţii pentru femei în timpul şcolii.
Ei s-au alăturat unei liste tot mai mari de state care au adoptat sau au promulgat legi similare cu privire la o problemă controversată a anului electoral. Drepturile transgender au fost împinse în prim-planul războaielor culturale care se desfăşoară în anumite părţi ale Statelor Unite în ultimii ani.
„Administraţia condamnă din nou proliferarea unor atacuri legislative periculoase anti-transgender care au fost introduse şi adoptate în legislaţiile de stat din întreaga ţară”, a declarat Casa Albă într-un comunicat remis presei.
„Fiecare american merită libertatea de a fi el însuşi. Însă mult prea mulţi americani transgender încă se confruntă cu bariere sistemice, discriminare şi acte de violenţă”,a mai spus Casa Albă.