Noua Eră/Ce este OSINT

Noua Eră/Ce este OSINT

„Marea speranță a anilor 1990 și 2000 a fost aceea că internetul va fi o forță pentru deschidere și libertate. Așa cum spunea Stewart Brand, un pionier al comunităților online: „Informațiile vor fi gratuite, deoarece costul obținerii lor este din ce în ce mai mic”. Nu a fost să fie. Informațiile proaste au dat la o parte ceea ce este bun. Statele autoritare au cooptat tehnologiile care ar fi fost menite să le șubrezească. Informațiile au fost folosite ca armă de război. Pe fondul acestei dezamăgiri, apar motive pentru o nouă speranță: emergența epocii informațiilor open-source (OSINT)”, notează The Economist .

<< Noii senzori, de la banalele camere de bord până la sateliții care pot vedea în spectru electromagnetic, examinează ca niciodată planeta și oamenii care o locuiesc. Informațiile pe care le colectează sunt din ce în ce mai ieftine. Imaginile prin satelit costau câteva mii de dolari în urmă cu 20 de ani, astăzi sunt adesea furnizate gratuit și de o calitate incomparabil mai mare. O fotografie a oricărui loc de pe Pământ, a unui petrolier lovit sau a rutelor parcurse de alergători într-un oraș este disponibilă cu câteva clicuri. Comunitățile online și instrumentele de colaborare, cum ar fi Slack, le permit pasionaților și experților să folosească acest corn al abundenței de informații pentru a rezolva enigme și pentru a descoperi fărădelegi, cu o viteză uimitoare.

Human Rights Watch a analizat imagini prin satelit pentru a documenta epurarea etnică din Myanmar. Nanosateliții asigură sistemul automat de identificare a navelor care pescuiesc ilegal. Amatori au ajutat Europol, agenția de poliție a Uniunii Europene, să investigheze exploatarea sexuală a copiilor, găsind indicii geografice în fundalul fotografiilor. Chiar și fondurile speculative urmăresc în mod uzual traseele directorilor de companii când călătoresc în avioane private, o rețea de amatori din întreaga lume monitorizându-i pentru a prezice fuziunile și achizițiile.

Astfel, OSINT sprijină societatea civilă, întărește aplicarea legii și eficientizează piețele. De asemenea, poate umili unele dintre cele mai puternice țări din lume.

În fața negărilor vehemente din partea Kremlinului, Bellingcat, un grup de investigații, a demonstrat, meticulos, rolul Rusiei în doborârea zborului Malaysian Airlines MH17 asupra Ucrainei, în 2014, folosind puțin mai mult decât o mână de fotografii, imagini din satelit și geometrie elementară. A continuat identificarea agenților ruși care au încercat să-l asasineze pe Serghei Skripal, un fost spion rus, în Anglia, în 2018. Analiștii amatori și jurnaliștii au folosit OSINT pentru a pune cap la cap și a alcătui întreaga rețea de lagăre de internare uigure, din Xinjiang. În ultimele săptămâni, cercetătorii care analizează imagini prin satelit au observat că China construiește sute de silozuri cu rachete nucleare în deșert.

O astfel de emancipare a informațiilor promite să aibă efecte profunde. Natura descentralizată și egalitară a OSINT-ului erodează puterea arbitrilor tradiționali ai adevărului și minciunii, în special guvernele, spionii și soldații lor. Pentru cei care, precum acest ziar, consideră că secretul poate fi abuzat prea ușor de către cei aflați la putere, OSINT este binevenit.

Probabilitatea ca adevărul să fie descoperit le crește guvernelor costul faptelor greșite. Deși s-ar putea ca OSINT să nu împiedice Rusia să invadeze Ucraina sau China să-și construiască gulagul, acesta expune fragilitatea minciunilor lor. Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, are dreptate atunci când își descrie organizația drept „o agenție de informații pentru oameni”. Nu este de mirare că spionul șef al Rusiei a criticat-o, cel mai recent chiar luna aceasta.

Democrațiile liberale vor fi, de asemenea, împinse să fie mai oneste. Cetățenii nu vor mai trebui să-și creadă guvernele pe cuvânt. Entitățile de presă vor avea noi modalități de a le da socoteală. Sursele și metodele deschise de astăzi ar fi proiectat o lumină mai puternică asupra acuzației administrației Bush, din 2003, că Irakul dezvoltă arme chimice, biologice și nucleare. Acest lucru ar fi supus invazia americană a țării unui control mai mare. Poate chiar ar fi putut să o împiedice.

Unii vor avertiza asupra faptului că OSINT amenință securitatea națională – ca atunci când, de exemplu, cercetătorii folosesc date de la fitness trackers pentru a dezvălui avanposturi CIA la distanță și sateliți radar pentru a localiza sistemele americane de apărare antirachetă. Dar, dacă OSINT poate spune lumii despre astfel de lucruri, dușmanii unei țări sunt deja capabili să le cunoască. A pretinde altceva nu face statele mai sigure.

Alții vor sublinia că OSINT e ceva greșit. După atentatul de la Maratonul din Boston, din 2013, utilizatorii de internet au examinat locul crimei și au identificat mai mulți suspecți. Toți fuseseră trecători nevinovați. Sau că OSINT ar putea fi folosit de către actori rău-voitori, pentru a răspândi dezinformarea și teoriile conspirației.

Cu toate acestea, fiecare sursă de informații este failibilă, iar examinarea imaginilor și a datelor este mai empirică decât majoritatea acestora. Prin urmare, atunci când OSINT este greșit sau malign, un OSINT concurent este adesea cel mai bun mod de a face corecțiile. Și, în timp, cercetătorii și anchetatorii își pot construi o reputație de onestitate, analiză solidă și bună judecată, făcându-le mai ușor oamenilor să distingă între sursele de informații încredere și cele care nu sunt așa.

Cea mai mare îngrijorare este că explozia de date din spatele investigațiilor open-source amenință și confidențialitatea individuală. Datele generate de telefoane și vândute de brokeri au permis Bellingcat să identifice spionii ruși care anul trecut l-au otrăvit pe Alexei Navalnîi. Date similare au fost exploatate pentru a identifica, în America, un preot catolic și locația sa, după ce folosise Grindr, o aplicație de întâlniri gay. Preotul a demisionat luna trecută.

O lume transparentă

Confidențialitatea persoanelor într-o eră digitală este plină de compromisuri. Cu toate acestea, la nivel de state și organizații, OSINT promite să fie o forță pentru totdeauna. De asemenea, este de neoprit. Înainte de invadarea Afganistanului, în 2001, guvernul american a putut cumpăra practic toate imaginile comerciale relevante din satelit. Astăzi sunt disponibile prea multe date pentru ca acest lucru să fie posibil.

O lume în care multe companii de satelit americane, europene, chineze și ruse se luptă să vândă imagini este una de supraveghere reciproc asigurată. Acesta este un viitor pe care societățile deschise ar fi înțelept să îl îmbrățișeze. Instrumentele și comunitățile care pot dezvălui existența silozurilor de rachete și identifica pe spioni vor face lumea mai puțin misterioasă și puțin mai puțin periculoasă. Informația dorește în continuare să fie gratuită, iar OSINT are misiunea de a o elibera.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”