Noua strategie a condamnaților fugari. Gorghiu: Paul de România a invocat că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul

Noua strategie a condamnaților fugari. Gorghiu: Paul de România a invocat că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat că Paul de România, condamnat la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în România, a invocat în instanța din Franța faptul că unul dintre judecătorii completului care a dat decizia nu ar fi depus jurământul, pentru a scăpa de extrădare.

Instanța din Franța a respins extrădarea. Decizia nu este definitivă FOTO Arhivă Adevărul

Instanța din Franța a respins extrădarea. Decizia nu este definitivă FOTO Arhivă Adevărul

„Au invocat faptul că a fost ilegal compus completul de judecată și anume că unul dintre magistrații din completul de la Înalta Curte nu ar fi depus jurământul cu 25 de ani în urmă sau 20 de ani în urmă. Sperăm că în recursul înaintat de Parchet să convingem autoritățile din Franța de faptul că nu poți să… chiar dacă nu ai documentul fizic că a fost depus jurământul, totuși, găsim soluții să demonstrăm că acel judecător chiar a fost judecător. Vom face toate diligențele să reușim să bifăm predarea acestui condamnat pentru fapre de corupție. De altfel e unul dintre puținele cazuri din Franța în care instanța a refuzat predarea”, a declarat Alina Gorghiu la TVR Info, potrivit G4Media .

Curtea de Apel din Paris a respins în noiembrie 2023 cererea autorităților de la București de aducere în România a lui Paul Philippe al României, care a susținut că solicitarea de extrădare a fost făcută „în scop politic”, a arătat sursa citată. Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Hotărârea instanței din Paris nu este definitivă, putând fi atacată de către procurorul general. Reprezentantul parchetului francez a anunţat că va face recurs.

Condamnat în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa

Paul Philipe Al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Potrivit Ministerului Justiţiei din România , instanţa din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate.

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I. În 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

2 Simple zvonuri?

3 Răsturnare de situație / Ăsta este de fapt „Dughin” ăla care a făcut postările imbecile despre România, pro-Georgescu

4 Ultimul mesaj al lui Marcel Ciolacu pe TikTok...

5 VIDEO Uite încă o chestie concretă și gravă despre Călin Georgescu