Noua țintă a armatei israeliene: Nukhba, misteriosul comando de elită al Hamas responsabil de masacre în Israel

Noua țintă a armatei israeliene: Nukhba, misteriosul comando de elită al Hamas responsabil de masacre în Israel

Israelul vizează bazele folosite de forța de comando Nukhba din cadrul Hamas, susținând că aceasta a condus incursiunea în sudul Israelului și a efectuat primul val de masacre în comunitățile israeliene de la graniță.

Militarii israelieni vor să distrugă gruparea teroristă Hamas FOTO Profimedia

Nukhba, care înseamnă elită, este unitatea de forțe speciale din cadrul aripii militare a Hamas, Brigăzile Qassam, din Fâșia Gaza.

Despre aceste forțe nu se știu prea multe dincolo de statutul înalt de forțe de elită care beneficiază de un nivel ridicat de pregătire. Potrivit unor relatări, în 2017, mai mulți membri au părăsit rândurile pentru a se alătura Statului Islamic.

„În cursul nopții, IDF a efectuat un val de lovituri care au vizat forțele de elită Nukhba ale organizației teroriste Hamas, lovind centrele de comandă operaționale folosite de agenți care s-au infiltrat sâmbăta trecută în comunitățile din jurul Fâșiei Gaza", a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Imagini video publicate de IDF au arătat o structură asemănătoare unei barăci în timp ce este înghițită de o explozie masivă. Joi nu existau informații despre membri Nukhba uciși în urma atacului armatei israeliene asupra bazelor.

Israelul a promis că va ucide „fiecare membru” al comandoului Nukhba, forțe despre care se presupune că vor fi angajate puternic și în apărarea Fâșiei Gaza odată ce Israelul ar lansa o invazie terestră.

Experții familiarizați cu grupurile teroriste palestiniene au explicat că Nukhba are un nivel de pregătire similar cu cel al forțelor Radwan ale Hezbollah, specializate în atacuri sub acoperire în nordul Israelului, la graniță.

"Sunt comandouri, la fel ca forțele Radwan din Liban. Sunt același tip de grup de elită și au primit misiunea de a sparge primii și de a elibera calea pentru forțe", a spus Danny Citrinowicz, analist senior pentru Orientul Mijlociu la Atlantic Council.

Potrivit FDD, un grup de reflecție pro-Israel din Washington, trupele Nukhba au purtat sicriele unor membri de rang înalt ai Hamas, un semn de rang înalt în cadrul organizației.

Datorită statutului său de elită, Nukhba a avut probabil o pregătire specifică privind modalități de infiltrare în micile orașe și kibbutzuri din regiunea de frontieră. Din acest motiv, este posibil ca aceste forțe să fi fost folosite pentru a pătrunde în orașele israeliene considerate a fi cel mai bine apărate, precum Sderot.

Joe Truzman, analist senior la FDD, a postat pe rețelele de socializare imagini cu ceea ce el bănuia că ar fi o scenă în care forțele Nukhba se luptă cu soldații israelieni. Imaginile au arătat schimburi de foc intense, dar trăgătorii au fost greu de identificat.

În 2017, The Independent publica un raport potrivit căruia un număr tot mai mare de bărbați înarmați Nukhba au dezertat la acea vreme la Statul Islamic în regiunea vecină Sinai. Printre aceștia se numărau specialiști în tirul de rachete antitanc și în fabricarea de bombe.

Joi, Forțele de Apărare Israeliene a postat pe Twitter imagini cu steaguri ale Statului Islamic susținând că acestea au fost găsite la locul masacrelor comise în sudul Israelului.

Statul Islamic este încă prezent în Sinai, dar efectivele sale s-au redus după luptele grele cu armata egipteană și este considerat în mare parte inactiv.

Giora Eiland, un general israelian în retragere, a declarat că are îndoieli că loviturile aeriene asupra Gaza de până acum au fost realmente eficiente, deoarece probabil că o mare parte dintre comandanți și alți teroriști se ascund în tuneluri.

Hamas a construit o rețea vastă de tuneluri sub Fâșia Gaza, unele dintre ele având zeci de kilometri.

„Mi-e teamă că liderii israelieni sunt mult prea impresionați de numărul de lovituri și de distrugerea clădirilor, ca și cum ar fi ceva eficient - nu este eficient, este foarte limitat", a spus el.

Luni un membru al conducerii Hamas în exil a declarat pentru Associated Press că atacul a fost planificat de aproximativ o jumătate de duzină de comandanți de top din Gaza și că nici măcar cei mai apropiați aliați ai grupului nu au fost informați în prealabil cu privire la momentul ales. "Doar o mână de comandanți Hamas știau despre ora zero", a declarat Ali Barakeh.

Militarii israelieni spun că nu au existat avertismente semnificative cu privire la iminența unui atac al Hamas, dar serviciile de informații au discutat despre semnalele primite în timpul nopții de vineri și au convenit să reia discuția sâmbătă dimineață.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a admis că armata a primit semnale despre posibile mișcări de trupe Hamas pe 7 octombrie, cu câteva ore înainte de operațiunea teroristă. Însă, potrivit acestuia, nu au existat informații exacte din partea serviciilor de informații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat