Noua variantă a vaccinului Moderna împotriva COVID-19, autorizată de Comisia Europeană

Noua variantă a vaccinului Moderna împotriva COVID-19, autorizată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a dat undă verde vaccinului Moderna, actualizat pentru a combate subvarianta XBB.1.5 a virusului COVID-19. Decizia vine în contextul în care sezonul rece se apropie, iar numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere și noi tulpini continuă să apară.

Noua variantă a vaccinului produs de Moderna, aprobat de Comisia Europeană FOTO Shutterstock

După ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a retras starea de urgență globală pentru COVID-19 la începutul lunii mai, virusul continuă să circule în întreaga lume și noi tulpini se dezvoltă. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat, în luna iunie, actualizarea vaccinurilor pentru a viza tulpina XBB a virusului, care a devenit predominantă în Europa și în alte regiuni.

Noul vaccin, administrat în doză unică

Vaccinul actualizat Moderna, care se concentrează pe subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, a fost aprobat pentru toate grupurile de vârstă, inclusiv pentru adulți și copii cu vârsta peste 5 ani. Noua formulă este administrată sub formă de doză unică, indiferent de vaccinurile primite anterior.

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a autorizat și vaccinul actualizat Pfizer-BioNTech, care a fost, de asemenea, adaptat pentru a oferi o protecție mai eficientă împotriva subvariantei XBB.1.5 și este administrat tot printr-o singură doză.

Aceste două vaccinuri actualizate au fost aproape în paralel de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), autoritatea europeană de reglementare.

Comisia Europeană a accelerat procesul de introducere pe piață a acestor vaccinuri actualizate pentru a permite statelor membre să se pregătească pentru campaniile de vaccinare din toamnă și iarnă .

În Statele Unite ale Americii, autoritățile sanitare au anunțat, luni, că autorizează, de asemenea, vaccinurile actualizate produse de Moderna și Pfizer-BioNTech, în contextul în care numărul de spitalizări asociate COVID-19 este în creștere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat