Noul guvern francez: echipa Macron, fără MoDem

Noul guvern francez: echipa Macron, fără MoDem

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a remaniat miercuri guvernul condus de premierul Edouard Philippe, informează agențiile internaționale de presă. Din noua echipă nu mai fac parte miniștrii Mișcării Democratice (MoDem), care sunt implicați în diverse scandaluri.

Prim-ministrul Philippe a demisionat conform tradiției, după alegerile parlamentare de duminica trecută, dar va conduce și noul guvern, care dispune de sprijinul majorității solide a partidului prezidențial, La Republique en Marche (LREM).

Ministru de externe va fi în continuare Jean-Yves Le Drian. Își mai păstrează portofoliile Gerard Collomb la interne și Bruno Le Maire la economie.

Ministru al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, directoare a Ecole Nationale d'Administration — academie de elită pentru funcționarii publici francezi. Ea o înlocuiește pe Marielle de Sarnez.

Ministru al apărării, Florence Parly, care mai făcut parte dintr-un guvern socialist și a lucrat pentru mari companii franceze din domeniul transporturilor. Predecesoarea sa este Sylvie Goulard.

Ministru al justiției, jurista Nicole Belloubet, în locul lui Francois Bayrou.

Goulard, de Sarnez și Bayrou reprezentau în echipa guvernamentală precedentă MoDem, formațiune de centru-dreapta vizată de o anchetă privind presupuse angajări fictive. Din guvern nu mai face parte nici Richard Ferrand, fost ministru al planificării teritoriale, membru al LREM și un apropiat al președintelui Macron.

Alte numiri anunțate miercuri sunt Stephane Travert, fost deputat socialist, la ministerul agriculturii și Jaques Mezard, fost titular la agricultură, în locul lui Ferrand.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență