Noul nume al Macedoniei: Un extremist de dreapta grec, în detenţie provizorie pentru folosirea de explozivi într-o manifestaţie

Noul nume al Macedoniei: Un extremist de dreapta grec, în detenţie provizorie pentru folosirea de explozivi într-o manifestaţie

Un militant de extremă dreapta a fost plasat în detenţie provizorie joi seară pentru 'folosirea de explozivi' în cursul unei manifestaţii violente la Atena împotriva noului nume al Macedoniei, transmite vineri AFP, citând surse judiciare.

Alexandros Tzoulios, în vârstă de 27 de ani, fusese reţinut împreună cu alte şase persoane care încercau să forţeze bariera parlamentului în ziua de 20 ianuarie, în timpul unei manifestaţii a zeci de mii de protestatari.

Tzoulios, cunoscut deja de serviciile judiciare, a fost inculpat pentru 'folosire de explozivi susceptibili să pună în pericol vieţi umane', 'fabricare şi deţinere de explozivi' şi 'tentativă de provocare de leziuni corporale'.

Incidentele s-au soldat cu rănirea a 42 de persoane, printre care 25 de poliţişti şi cel puţin patru jurnalişti, inclusiv un corespondent străin, bătut de extremişti de dreapta.

Guvernul condus de Alexis Tsipras a acuzat 'extremişti, membri ai Zorilor Aurii' (extrema dreapta) că 'au încercat să pătrundă în parlament'.

Cel puţin 60.000 de oameni s-au adunat în faţa legislativului de la Atena la 20 ianuarie, cu cinci zile înainte de ratificarea de către deputaţi a acordului referitor la noul nume al Macedoniei.

Alexandros Tzoulios este cunoscut de autorităţi pentru acţiunile sale ca membru al Zorilor Aurii. În 2017, el a fost arestat în timpul unui atac asupra unui centru social din Pireu.

Liderii Zorilor Aurii, actuali şi foşti deputaţi şi militanţi ai acestui partid sunt acuzaţi de implicare în cel puţin două omoruri şi numeroase violenţe având ca victime migranţi şi activişti de stânga.

Procesul în care sunt inculpaţi, început în aprilie 2014, este unul din cele mai lungi din analele judiciare din Grecia şi ar urma să se încheie până la sfârşitul anului în curs. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...