Noul preşedinte al executivului catalan a evitat la ceremonia de învestire să jure că va respecta Constituţia spaniolă

Noul preşedinte al executivului catalan a evitat la ceremonia de învestire să jure că va respecta Constituţia spaniolă

Noul preşedinte al executivului regional al Cataloniei, separatistul Quim Torra, şi-a preluat oficial funcţia joi la Barcelona, fără să jure că va respecta Constituţia spaniolă, ci numai ''voinţa poporului catalan'', informează AFP.

Niciun reprezentant al guvernului central nu a asistat la această ceremonie, fapt ce relevă tensiunile puternice între Barcelona şi Madrid, notează agenţia de presă citată.

Reprezentant al aripii dure a mişcării separatiste, Torra a fost ales luni preşedinte al executivului Cataloniei de către parlamentul regional şi imediat a promis să "construiască un stat independent".

Un editor de 55 de ani, nou-venit în politică, Torra nu s-a angajat să respecte Constituţia spaniolă, nici pe regele Felipe al VI-lea şi nici statutul Cataloniei care reglementează atribuţiile acestei regiuni autonome.

La fel ca predecesorul său Carles Puigdemont în ianuarie 2016, el a promis doar să "îndeplinească cu loialitate obligaţiile preşedintelui Generalităţii (guvernul catalan) şi să fie credincios voinţei poporului Cataloniei, reprezentat de parlamentul Cataloniei".

Guvernul conservator al premierului spaniol Mariano Rajoy a decis să nu-şi trimită un reprezentant la această ceremonie, aducând la cunoştinţă într-un comunicat că executivul regional a "încercat să impună nivelul de reprezentare al delegaţiei guvernamentale, ceea ce nu a fost acceptat".

"Guvernul consideră, de asemenea, că tipul de ceremonie organizat de Generalitate afectează însăşi demnitatea instituţiei", se mai menţionează în textul emis de executivul lui Rajoy.

Regiunea din nord-estul Spaniei, cu 7,5 milioane de locuitori, este fără preşedinte de aproape şapte luni. Ea a fost plasată sub tutela directă a Madridului după proclamarea eşuată a unei "Republici catalane" la Barcelona în 27 octombrie.

Torra consideră că "preşedintele legitim" rămâne Carles Puigdemont. Fostul preşedinte al executivului regional se află în prezent în Germania, unde aşteaptă să vadă dacă va fi predat Spaniei, care doreşte să-l judece pentru "rebeliune", delict pasibil cu până la 30 de ani de închisoare.

Ceremonia a avut loc timp de câteva minute într-o sală secundară a palatului unde s-a instalat guvernul regional. Torra nu a primit medalionul simbolic împodobit cu drapelul catalan, transmis în mod tradiţional în cazul predecesorilor săi.

Editorul a fost foarte criticat, atât în regiune, cât şi în străinătate pentru scrieri jignitoare la adresa spaniolilor, organizaţia SOS Racisme din Catalonia denunţându-le ca pe "un discurs periculos, iresponsabil şi inacceptabil". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina