„Nu câștigi contrainsurgențe într-un an sau doi”/Avertismentul fostului șef al CIA despre atacul terestru al Israelului în Gaza

„Nu câștigi contrainsurgențe într-un an sau doi”/Avertismentul fostului șef al CIA despre atacul terestru al Israelului în Gaza

Fostul general american și fost director al CIA David Petraeus a folosit expresia "Mogadishu pe steroizi" pentru a descrie gravitatea potențială a unui război terestru între Israel și Hamas în Gaza. Această analogie implică un conflict extrem de intens și periculos. Mențiunea "Mogadishu" face probabil aluzie la bătălia de la Mogadishu din 1993, o bătălie extrem de intensă și mortală între forțele americane și milițiile somaleze din Mogadishu, Somalia.

O ofensivă militară terestră a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) în Fâșia Gaza ar dura ani de zile și ar implica lupte îngrozitoare, a declarat David Petraeus, care a servit ca general american de top atât în Irak, cât și în Afganistan, la podcastul Power Play al POLITICO.


Citând incidentul din 1993 în care trei elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte în capitala Somaliei, provocând lupte urbane sângeroase între forțele americane care se străduiau să salveze supraviețuitorii prăbușirii acestor elicoptere şi rebeli somalezi, Petraeus a spus că FDI s-ar putea confrunta cu o realitate similară dacă se angajează într-o intervenţie militară la sol în Gaza.

"Dacă ei [Hamas] sunt la fel de creativi în apărare cum au fost în acel atac oribil, barbar, incalificabil, atunci veți vedea atentatori sinucigași, veți vedea dispozitive explozive improvizate, vor exista ambuscade şi capcane, iar", a spus generalul.

David Petraeus: Nu câștigi contrainsurgențe într-un an sau doi

Ca răspuns la atacurile Hamas de acum două săptămâni, FDI a lansat operațiuni de salvare a ostaticilor luați în Gaza din Israel, începând totodată o campanie de bombardamente în enclava dens populată, care a provocat şi victime civile.

Generalul Petraeus a declarat că experiența sa personală în conducerea unor armate angajate în campanii brutale de contrainsurgență ar trebui să servească drept avertisment pentru FDI în cazul în care ar proceda la o invazie terestră.

În contextul declarației lui Petraeus, acesta sugerează că un război terestru între Israel și Hamas ar putea fi chiar mai dificil, mai lung și mai periculos decât situația deja instabilă. Acest lucru reflectă preocupările legate de durată și intensitatea potențială a conflictului.

,,Îmi este greu să îmi imaginez un cadru mai dificil decât acesta, iar eu am fost unul care a comandat forțe în mai multe operațiuni urbane majore", a spus Petraeus. "Nu câștigi contrainsurgențe într-un an sau doi. De obicei durează un deceniu sau mai mult, așa cum am văzut în Irak, așa cum am văzut în Afganistan".

Folosirea acestei fraze subliniază gravitatea situației și potențialele costuri umane și geopolitice ale unui astfel de conflict. Ea servește drept avertisment cu privire la consecințele potențiale ale unei escaladări a conflictului dintre Israel și Hamas.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat