„Nu mă voi prevala de imunitate parlamentară”

„Nu mă voi prevala de imunitate parlamentară”

Fostul preşedinte Traian Băsescu, actual europarlamentar, a declarat, luni, despre dosarul deschis la Parchetul General privind declaraţii false în privinţa necolaborării cu Securitatea, că nu se va prevala de imunitate parlamentară şi că, imediat ce va fi chemat la audieri, se va duce.

Traian BasescuFoto: Facebook
  • ”Legat de dosarul de la Parchet, nu mă voi prevala de imunitate parlamentară imediat ce sunt chemat mă voi duce”, a afirmat Băsescu, confirmând că va merge la audieri, dacă va fi chemat, potrivit News.ro.

Fostul preşedinte a mai arătat că în acest moment caută un apartament în care să se mute, după ce RA-APPS a decis că trebuie să elibereze vila de protocol, în urma deciziei instanţei privind colaborarea cu Securitatea.

  • ”Caut apartament, asta fac. Nu m-am gândit (la zonă, nr), trebuie să-mi şi convină financiar. Oferte sunt, trebuie să vedem, că trebuie şi mobilat.
  • Am discutat cu soţia şi cu diverşi dezvoltatori. Maria e o o femeie decentă şi decenţă, atât”, a spus el, despre condiţiile pe care soţia sa le doreşte pentru noul apartament.

Grupul de Investigaţii Politice a anunţat, într-o postare, că în 31 martie Parchetul General i-a informat că în dosarul cu numărul 112/P/2020 „se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infracţiunii de fals în declaraţii”.

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis in rem pentru fals în declarații vizându-l pe fostul președinte Traian Băsescu, în urma unei plângeri depuse în iulie 2020 de către Grupul de Investigaţii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvică pentru declaraţiile false date de Traian Băsescu privind colaborarea sa cu securitatea.

GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea, dând aceste declarații atunci când a candidat - în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

În 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis definitiv că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, dând declarații sub numele conspirativ „Petrov”.

Drepturile pe care le pierde Traian Băsescu după decizia privind colaborarea sa cu fosta securitate

Potrivit modificărilor aduse în 2021 legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, în urma deciziei definitive de colaborare cu fosta securitate, Traian Băsescu pierde următoarele drepturi:

  • a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

De altfel, Traian Băsescu nu mai beneficiază nici de mașină și nici de pază din partea Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că fostul președinte a pierdut aceste drepturi din ziua în care s-a pronunțat instanța supremă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”