Nu mai e SF. Dronele se luptă între ele pe frontul din Ucraina | VIDEO

Nu mai e SF. Dronele se luptă între ele pe frontul din Ucraina | VIDEO

Războiul cu drone din Ucraina se încălzește, pe măsură ce ambele părți găsesc modalități inovatoare de a le folosi pentru a-și proteja trupele și pentru a viza inamicii peste liniile de luptă în mare parte blocate.

Este un semn al cât de eficiente au fost dronele pentru Ucraina și Rusia și vorbește despre investițiile continue pentru a le face mai utile și mai înfricoșătoare pe câmpul de luptă.

Săptămâna aceasta, videoclipul împărtășit de forțele terestre ucrainene a arătat o interacțiune destul de ciudată între un vehicul aerian fără pilot (UAV) și un vehicul terestru fără pilot (UGV) lângă Avdiivka.

În filmare, un UGV rusesc este văzut mergând pe un drum înzăpezit. Ucraina a declarat că drona livra muniție unei unități rusești din apropiere, o tactică care scutește trupele aflate într-un vehicul de a merge într-o misiune periculoasă de realimentare. Forțele rusești luptă de luni de zile în Avdiivka și încearcă o nouă ofensivă împotriva apărării ucrainene din această zonă.

Dar înainte ca UGV-ul să poată ajunge cu muniție la trupele rusești, o dronă ucraineană explozivă apare de nicăieri, se înalță în zbor și se izbește direct în drona rusă care explodează imediat.

Deși au existat multe alte cazuri de luptă dronă conra dronă, aceasta evidențiază cât de dependente au ajuns Rusia și Ucraina în domeniul vehiculele fără pilot, în acest caz folosindu-le atât ca instrument logistic, cât și ca armă pilotată.

Un alt videoclip recent vorbește și despre această evoluție. Vineri, 15 decembrie, imagini cu un UGV ucrainean participând la operațiuni de deminare au fost distribuite online.

În videoclip, drona avansează pe un câmp, trăgând de-a lungul unei linii de deminare care seamănă cu un furtun. Dispozitivul de fabricație rusească detonează minele din apropiere și de-a lungul traseului său, salvând astfel geniștii individuali de la sarcina periculoasă și dificilă de a curăța un traseu inițial fără mine.

Imaginile arată că un UGV ar putea fi folosit pentru a trage aceste încărcături de linie și pentru a le manevra la locul lor, dând dronei o altă potențială întrebuințare pentru Ucraina.

Ambele cazuri - lupta cu drone în Avdiivka și operațiunea de deminare - nu sunt neapărat atât de noi, ci indică, în schimb, o inovație și o sofisticare continuă în utilizarea vehiculelor fără pilot.

De asemenea, acestea se leagă de recenta utilizare avansată și violentă a dronelor pe câmpul de luptă, unde nimic și nimeni nu este în siguranță în fața acestor arme. Videoclipuri grafice împărtășite online au documentat unele atacuri din ultimele luni, în care dronele au zburat în interiorul trapele deschise ale tancurilor sau au urmărit soldații ruși până la buncăre.

După cum spunea un soldat ucrainean într-o înregistrare video recentă: "Acesta este viitorul războiului: să tragem cu drone unii în alții în loc de gloanțe sau obuze".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?