„Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie”/Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

„Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie”/Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

Boris Bondarev, un înalt diplomat rus, și-a dat demisia din Misiunea permanentă a Rusiei de la ONU și din alte organizații internaționale de la Geneva, criticând în termeni duri războiul din Ucraina, relatează Kommersant .

Vladimir Putin intr-o intalnire online cu cabinetul sauFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Diplomatul a postat luni un mesaj pe LinkedIn, platformă interzisă în Rusia încă din 2016, în care și-a justificat decizia de a părăsi ministerul de Externe după mai bine de 20 de ani de carieră.

„În cei peste douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite întorsături în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca în data de 24 februarie a acestui an”, a scris acesta.

Diplomatul acuză ministerul de Externe că răspândește minciuni

Probabil pentru a nu încălca regulile stricte de cenzură impuse de Kremlin după declanșarea războiului, printre care și incriminarea difuzării de „informații false” privind misiunile sale externe, jurnaliștii de la Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, nu redau integral mesajul lui Bondarev dar spun că acesta le-a confirmat telefonic autenticitatea sa.

Însă mesajul său a fost rapid preluat pe rețelele de socializare de corespondenți ai presei internaționale.

„Cei care au conceput acest război vor doar un lucru - să rămână la putere, să trăiască în palate pompoase fără gust, să navigheze pe iahturi comparabile în tonaj și costuri cu întreaga Flotă Rusă”, mai afirmă diplomatul.

„Ministerul Relațiilor Externe nu este implicat astăzi în diplomație. El răspândește minciuni, incită la ură și război. Diplomații servesc interesele private ale unui cerc restrâns de persoane care n-au nimic de-a face cu nevoile reale ale societății ruse”, a adăugat el.

”Astăzi, ministerul de Externe nu se mai ocupă cu diplomația. Totul este despre război, minciuni și ură. Ministerul servește interesele câtorva oameni care au contribuit la izolarea continuă și degradarea țării mele. Rusia nu mai are aliați și nimeni nu poate fi învinuit pentru politica sa nesăbuită și bolnavă”, a mai scris diplomatul.

Din aceste motive, Bondarev transmite că nu mai poate lucra pentru Ministerul de Externe al Rusiei: ”Ministerul a fost casa și familia mea. Dar nu mai pot fi părtaș la această sângeroasă, nechibzuită și absolut inutilă ticăloșie”.

Bondarev lucra din anul 2002 în Ministerul de Externe de la Moscova, fiind consilier al Rusiei la ONU din 2019.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul