„Nu trebuie să-i subestimați pe ruși. Trebuie să fii prost ca să faci asta”

„Nu trebuie să-i subestimați pe ruși. Trebuie să fii prost ca să faci asta”

Potrivit New York Times, care citează doi oficiali ai Pentagonului, trupele ucrainene au reușit să spargă pozițiile defensive rusești din sud.

Situația de pe linia frontului din Ucraina rămâne greu de interpretat. Cum e și normal, nicio parte nu dorește să îi arate adversarului ce are de gând, iar de multe ori informațiile făcute publice sunt trunchiate, distorsionate, și vin cu o întârziere de câteva zile.

Totuși, la acest moment, pare că se conturează trei zone de front care pot influența cursul războiului: zona Zaporijjia din sudul Ucrainei; Bahmut și linia Kupiansk-Svatove-Kreminna, acestea din urmă aflându-se în partea de est a Ucrainei, întinse pe o distanță de aproximativ 130 de km.

După mai bine de o lună de lupte surde, au apărut primele fisuri în apărarea rusă, iar forțele Kievului pare că au succes în sudul țării. Cu toate acestea, lucrurile sunt departe de a fi tranșate, remarcă și generalul (r.) polonez Waldemar Skrzypczak, fost șef al fost comandant al Forțelor Terestre.

Foto: militari ucraineni, Ministerul Apărării

Dacă despre avansul ucrainenilor de la Bahmut se vorbește deja de mai bine de o săptămână, ultimele informații sugerează că forțele Kievului au reușit, în sud, să spargă unele dintre pozițiile defensive ale armatei ruse.

”Fără îndoială, ucrainenii au ales direcția sud (pentru străpungerea principală n.r.). Acolo și-au desfășurat activitățile încă de la început, ca parte a unei operațiuni de testare, al cărei scop era găsirea punctelor slabe în gruparea armatei ruse.

În această direcție, rușii sunt dislocați foarte adânc, până la 30 km. De aici trag concluzia că probabil că au reușit deja să rupă una dintre principalele linii defensive, poate prima sau a doua; dar ucrainenii mai au o a treia, a patra și poate chiar a cincea (linie defensivă n.r.) înaintea lor”, crede generalul.

Harta frontului din sudul Ucrainei, 26 iulie 2023 - Sursa: ISW

Potrivit generalului, această operațiune este abia a început și dovedește că, deși vorbim despre un mic succes al armatei ucrainene, ce s-a întâmplat în ultimele zile dovedește capacitatea mai mare de a depăși câmpurile minate, care până acum reprezentau principala problemă pentru ucraineni.

Generalul polonez mai are un comentariu referitor la Armata ucraineană, care trebuie să-și concentreze eforturile într-o singură direcție: ”Aștept rezultatele acestei operațiuni după ce ucrainenii vor aduce mai multe forțe în acest loc, ceea ce va intensifica atacul, va dezvolta succesul și va grăbi operațiunea”, crede el.

Secțiunea de nord a frontului, o problemă pentru Kiev

Harta frontului din Ucraina, 26 iulie 2023 - Sursa: ISW

Potrivit generalului Skrzypczak, citat de publicația poloneză Fakt , situația are potențial să devină periculoasă pentru Ucraina în secțiunea de nord a frontului, unde au apărut două unități rusești foarte puternice, angajate în luptă de la începutul războiului, care trebuiau să cucerească Kievul.

Deși au suferit pierderi importante, unitățile au fost retrase și pare că și-au refăcut capacitatea de luptă și, potrivit generalului Skrzypczak, au o experiență combativă ridicată.

„Ceea ce este important este că nu sunt echipate cu antichități, care au mers în mare parte spre sud, ci cu echipamente mai noi”, susține generalul.

Potrivit generalului Skrzypczak, primele semne ale ofensivei ruse pe secțiunea de nord a frontului erau deja vizibile în urmă cu două luni. Acum, se estimează că agresorul a adunat aproximativ 100.000 de militari în acea zonă.

„Nu atacă toți deodată. Se estimează că sunt aproximativ 20-25 de mii care avansează, dispuși pe două rânduri. Estimăm că acestea sunt forțele a vreo 4-6 regimente mecanizate și blindate. Pe lângă aceste noi unități blindate, rușii au și mai multe regimente aeropurtate”, spune generalul Skrzypczak.

Scopul rușilor, spune generalul, este să-i oblige pe generalii ucraineni să-și mute rezervele spre nord, ceea ce va încetini contraofensiva Kievului în sud și la Bahmut.

În final, generalul are un sfat pentru toată lumea: ”Nu trebuie să-i subestimați pe ruși. Trebuie să fii prost ca să faci asta”.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”