Nuclear: Iranul a îmbogăţit 17 kg de uraniu, afirmă preşedintele parlamentului

Nuclear: Iranul a îmbogăţit 17 kg de uraniu, afirmă preşedintele parlamentului

Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI) a îmbogăţit 17 kg de uraniu la nivelul de 20%, a declarat joi preşedintele parlamentului de la Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, transmite dpa.

Parlamentul a votat în noiembrie o lege ce prevede că Iranul va produce 120 kg de uraniu îmbogăţit până la nivelul de 20% şi va instala noi centrifuge, obiective ce încalcă acordul nuclear din 2015.

'Mulţumim AEOI pentru producerea a 17 kg de uraniu îmbogăţit la 20% în numai o lună şi instalarea unora dintre noile centrifuge IR2M', a afirmat Ghalibaf, citat de agenţia ISNA.

Această evoluţie este conformă calendarului stabilit prin noua lege, le-a declarat reporterilor Ghalibaf, aflat în vizită la uzina subterană de la Fordo.

AEOI nu a confirmat deocamdată informaţia.

La 4 ianuarie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina de la Fordo, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.

'Directorul general Rafael Mariano Grossi a informat statele membre ale AIEA că Iranul a început să alimenteze cu uraniu deja îmbogăţit la 4,1% şase cascade de centrifuge (...) în scopul de a creşte la 20%', a anunţat agenţia, într-o declaraţie transmisă France Presse.

Noua lege mai prevede ca Iranul să iasă din protocolul adiţional al AIEA şi să limiteze accesul inspectorilor ONU la instalaţiile sale nucleare.

Legea încalcă sub toate aspectele acordul nuclear de la Viena şi a fost aprobată în ciuda opoziţiei AEOI şi a preşedintelui Hassan Rouhani, care consideră că ea va împiedica eforturile de relansare a acordului în mandatul lui Joe Biden la Casa Albă.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice. În replică, aceasta a început să încalce progresiv prevederile acordului.

Preşedintele Rouhani speră să salveze acordul şi economia iraniană, căreia sancţiunile i-au provocat una din cele mai grave recesiuni din lume. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia