Nuclear: Iranul ia în derâdere 'pseudo-dezvăluirile' lui Benjamin Netanyahu

Nuclear: Iranul ia în derâdere 'pseudo-dezvăluirile' lui Benjamin Netanyahu

Iranul a luat în râs luni "pseudo-dezvăluirile" premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care afirmase mai devreme că deţine "dovezi concludente" privind existenţa unui program nuclear secret iranian, relatează AFP.

"Cât de convenabil. 'Timingul' perfect: băiatul care strigă lupul face pseudo-dezvăluiri pe baza serviciilor de informaţii cu câteva zile înainte de 12 mai", a scris pe Twitter ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, referindu-se la data la care preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va retrage ţara sa din acordul încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian.

Într-o prezentare teatrală la o oră de maximă audienţă, Benjamin Netanyahu a arătat luni seară, în direct la televiziunile israeliene, "copiile exacte", potrivit acestuia, a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni cu preţul unei "formidabile reuşite în domeniul serviciilor de informaţii".

Aceste documente constituie "dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete", a afirmat prim-ministrul israelian, fără să declare însă că Iranul şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este, la fel ca preşedintele american.

Liderul administraţiei de la Casa Albă a reacţionat la acuzaţiile lui Benjamin Netanyahu, afirmând din nou că acordul din 2015 este "oribil pentru Statele Unite" şi că premierul israelian a făcut "un lucru bun" adresându-se în acest fel la televiziune.

"Trump profită de repetarea vechilor afirmaţii (...) pentru a ucide acordul", a scris pe contul său de Twitter Mohammad Javad Zarif, unul dintre principalii artizani, de partea iraniană, ai acordului încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest acord este prezentat de susţinătorii săi din Occident ca fiind cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 Așa arată prostia made in Rusia...

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO Stare de șoc în rândul propagandiștilor Rusiei după exploziile de la baza aeriană din Crimeea