NUCLEARA din Costa Rica! RISE Project, dezvăluiri despre Alina Bica!

NUCLEARA din Costa Rica! RISE Project, dezvăluiri despre Alina Bica!

Fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, plecata in Costa Rica, este trezorierul firmei ASP Centroamerica Sociedad Anonima, detinuta de sotul sau, Mircea Octavian Bica, si de fostul sau client Calin Silviu Pop, un om de afaceri condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, arata o ancheta RISE Project.

Soțul și clientul

În urmă cu trei săptămâni, patru români au înregistrat în Costa Rica firma ASP Centroamerica Sociedad Anonima. Scopul declarat al societății comerciale: prestări servicii, import-export, agricultură și creșterea animalelor.

Toți patru sunt sau au fost implicați în scandaluri de corupție în România. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este trezorierul companiei în timp ce soțul ei, Mircea Octavian Bica, și el trimis în judecată în România într-un dosar de fraudă instrumentat chiar de către DIICOT, este unul dintre acționari.

Sunt doi cu totul iar celălalt acționar este și omul care a ales numele firmei din Costa Rica. Se numește Călin Silviu Pop și este un om de afaceri condamnat definitiv, în 2013,  la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și executare de lucrări miniere fără licență. Pop este inculpat acum într-un alt dosar aflat pe rolul instanței din România. Este vorba despre dosarul de corupție al primarului din Brașov, George Scripcaru. Pop l-a denunțat pe Scripcaru în acest dosar. El a descris procurorilor cum firma sa din România a câștigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale și de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obține contractele de la Brașov se numește ASP Agregate SRL, nume similar cu cel al companiei înființate împreună cu Bica în Costa Rica.

Legăturile dintre afaceristul Pop și Alina Bica au ieșit în evidență primăvara trecută când Pop a fost apărat în dosarul său de corupție de către fosta procuroare. Mediafax a relatat atunci că avocata Alina Bica îl apăra dimineața pe Pop pentru ca după-amiaza să se prezinte în fața aceluiași judecător, ca inculpată, în propriul caz de corupție.

Un amănunt hilar: în documentele din Costa Rica este menționat că Pop și soțul Alinei Bica au constituit patrimoniul firmei ASP Centroamerica cu un fax Panasonic și, respectiv, un dulăpior pentru documente cu patru sertare. Ei și-au împărțit frățește acțiunile companiei, cinci și cinci.

All inclusive în Costa Rica

Contactul local al familei Bica și al lui Pop în Costa Rica este un alt român, Mihai Rădulescu. Acesta a dobândit și cetățenie costaricană după ce s-a căsătorit cu localnica Josselyn Auxiliadora Granizo Garcia, în vara lui 2012. Aceasta abia împlinise 18 ani iar mariajul a durat până în iulie 2015, când a survenit divorțul.

 Anterior mutării în Costa Rica, Rădulescu a fost director general al Electrica Serv SA, companie care asigură întreținerea liniilor electrice în România. El a fost implicat în multe scandaluri și acuzat, între altele, că a bătut-o, în mai 2008, pe șefa serviciului juridic din Electrica Serv în sediul acestei companii. Aceasta nu ar fi fost de acord cu deciziile lui Rădulescu în ceea ce privea Electrica Serv. Rădulescu a fost un timp consilier al unui pesedist cu ștate vechi, Octav Cozmâncă, fost senator.

În Costa Rica, el a pus la dispoziția soților Bica vila de lux unde locuiește, într-o suburbie a capitalei San Jose. Rădulescu este a patra persoană din ASP Centroamerica. El este “fiscal” în firmă, adică persoana care răspunde de legalitatea demersurilor companiei în fața autorităților din țara latino-americană. Vila împărțită acum de Rădulescu cu familia Bica se află la numărul 175, în complexul de lux Lomas de Granadilla și a mai găzduit români certați cu legea.

Rădulescu a înființat, de fapt, mai multe firme în Costa Rica. Într-una dintre ele, denumită Inversiones Cospol de Costa Rica, s-a asociat cu un avocat român, Adrian Drăghici, condamnat în 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a încasat nejustificat milioane de euro din executarea silită frauduloasă a Termoelectrica SA. Un alt asociat în această companie este fosta soție din România a lui Rădulescu, Sanda Alina Mateescu.

La fel ca Rădulescu, și Drăghici s-a căsătorit cu o localnică din Costa Rica. Ceremonia a avut loc în iulie 2014, acasă la Rădulescu, cu un an înainte ca Drăghici să afle verdictul în dosarul Termoelectrica. El nu figurează ca divorțat în documentele din Costa Rica.

Rădulescu l-a cazat pe Drăghici în același loc în care o găzduiește pe Alina Bica în acest moment, în casa de la numărul 175 din Condominio Lomas de Granadilla.

Reporterii RISE Project au încercat să ia legătura cu Alina Bica, Rădulescu și cu ceilalți protagoniști ai afacerii Costa Rica însă aceștia nu au răspuns demersurilor noastre.

Călin Silviu Pop ar trebui să apară în fața judecătorului, în dosarul Scripcaru, pe 26 februarie. El o poate delega la acest termen pe avocata sa, Alina Bica, care, separat, are și ea înfățișare în instanță pe 12 martie 2018.
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…