Numeroase controale care vizau infecțiile nosocomiale și biocidele au fost efectuate în perioada 2012-2015

Numeroase controale care vizau infecțiile nosocomiale și biocidele au fost efectuate în perioada 2012-2015

Mai multe controale privind infecțiile nosocomiale și produsele biocide au fost efectuate între anii 2012 - 2015, în perioada mandatelor de miniștri ai Sănătății deținute de Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu și Patriciu Achimaș Cadariu, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Sănătății.

Astfel, un control pentru verificarea conformității produselor biocide (avizare, autorizare, etichetare, utilizare) a fost realizat în perioada 5 — 23 octombrie 2015, în mandatul ministrului Cadariu, în cadrul acțiunii fiind verificate 2.416 unități: 41 producători produse biocide, 21 importatori, 73 distribuitori, 1.953 utilizatori (de exemplu — spitale, școli, saloane înfrumusețare), 82 utilizatori profesionali, 246 retaileri.

Au fost făcute inspecții la producători, importatori, distribuitori, în unitățile de depozitare, desfacere și de prestare a serviciilor, la utilizatori pentru verificarea produselor biocide plasate pe piață.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 77 avertismente și 24 amenzi, în valoare totală de 27.400 lei. De asemenea, au fost retrase de pe piață 267 litri produse biocide și 109.379 bucăți produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate), a fost interzisă plasarea pe piață a patru litri produse biocide și 549 bucăți produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate).

Principalele neconformități au vizat etichetarea greșită, plasarea pe piață a unor produse biocide fără aviz, termen de valabilitate expirat, utilizare în mod diferit față de instrucțiunile de pe etichetă, lipsa avizelor și/sau a fișelor tehnice de securitate, etichetă cu traducere incorectă/incompletă, lipsa solicitării avizului de extindere, neinscripționarea timpului de acțiune al produsului biocid, lipsa pe etichetă a frazelor de risc și a simbolurilor din actul de plasare pe piață.

O altă acțiune de control tematic privind verificarea în unitățile sanitare cu paturi a avut loc în perioada 1 — 24 octombrie 2014, în mandatul lui Nicolae Bănicioiu.

Acțiunea a vizat, printre altele, și modul în care unitățile sanitare respectă obligația de a înregistra, stoca, prelucra și transmite informațiile legate de activitatea desfășurată, măsurile privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, gestionarea deșeurilor periculoase, normelor de curățenie și sterilizare, conformitatea produselor biocide și corectitudinea utilizării acestora.

Au fost controlate 359 unități sanitare cu paturi, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 211 sancțiuni contravenționale — 46 de amenzi în valoare de 61.900 lei și 165 de avertismente.

Neregulile constatate au evidențiat, printre altele, deficiențe igienico-sanitare, nerespectarea normelor privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea instrumentarului medical, lipsa stațiilor de dezinfecție locală, a rezervelor de apă. De asemenea, neconformități au fost semnalate și în ceea ce privește registrul de autocontrol, lipsa planului anual de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale. Unele unități sanitare nu dețineau laborator microbiologic și nu realizau autocontrolul, iar în altele nu era asigurat personal pentru compartimentul controlul infecțiilor nosocomiale.

Tot în mandatul lui Bănicioiu a avut loc un control pentru verificarea conformității laboratoarelor de analize medicale, în perioada 23 septembrie — 1 octombrie 2014.

Acțiunea a vizat verificarea respectării normelor de funcționare a laboratoarelor de analize medicale, a normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea, a prevederilor în vigoare privind gestionarea deșeurilor periculoase provenite din activitatea medicală, precum și a celor menajere.

Au fost controlate 606 laboratoarelor de analize medicale, iar pentru deficiențele constatate în cadrul controalelor au fost aplicate 104 sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi în valoare de 68.300 lei, decizii de suspendare a activității — 2, avertismente — 71. Două laboratoare de analize medicale au fost suspendate.

Din rapoartele transmise s-au evidențiat, printr-o frecvență ridicată, următoarele neconformități: în 5% din cazuri — lipsa camerelor pentru recoltare, a spațiului și dotărilor necesare colectării și depozitării temporare a deșeurilor periculoase, cantități insuficiente pentru dezinfecție — aproximativ 1,4 %, lipsa evidențelor sau evidențe incomplete ale procedurilor de dezinfecție și sterilizare — 6%.

Un alt control derulat în perioada mandatului ministrului Nicolae Bănicioiu a avut loc în perioada 3 — 23 martie 2014, acțiunea vizând verificarea în unitățile sanitare cu paturi din județe și municipiul București și controale încrucișate.

Au fost verificate 280 unități sanitare cu paturi, pentru deficiențele constatate fiind aplicate 245 sancțiuni contravenționale din care: amenzi — 79 în valoare de 73.500 lei, decizii de suspendare a activității—1, avertismente — 150. De asemenea, a fost dată o decizie de suspendare a unor activități din cadrul Spitalul Orășenesc Lehliu Gară (Călărași).

Din analizele transmise s-au evidențiat, printr-o frecvență ridicată, neconformități în ceea ce privește starea igienico-sanitară, saloanele subdimensionate și supraaglomerate, lipsa apei calde în mod continuu, lipsa stațiilor de dezinfecție locală — în 15,3%, din totalul de unități controlate.

Principalele neconformități identificate în cadrul controalelor efectuate de către inspectorii sanitari, privind infecțiile nosocomiale, au scos la iveală lipsa registrelor de autocontrol, nerespectarea planului anual de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale — 1,5% din totalul de unități controlate, lipsa laboratoarelor microbiologice — în 4%, lipsa personalului calificat, angajat pe compartimentul și controlul infecțiilor nosocomiale — în 3,2%.

O acțiune care a vizat verificarea respectării prevederilor referitoare la calitatea condițiilor de acordare a serviciilor de asistență medicală a spitalelor, din mandatul lui Bănicioiu, a avut loc în perioada 24 — 31 martie 2014, când Inspecția Sanitară de Stat a organizat și coordonat un control încrucișat.

Au fost controlate 67 de unități sanitare, în principal spitale de urgență, din București și țară, pentru deficiențele constatate fiind aplicate 130 sancțiuni contravenționale din care: amenzi 41 (în valoare de 35.200 lei), decizii de suspendare a activității — 1, avertismente — 83.

Principalele nereguli constatate au fost: lipsa stațiilor de dezinfecție locală, în 20,8% din totalul de unități controlate; saloanele subdimensionate și supraaglomerate, în 37,3%, ca urmare a efectuării lucrărilor de reabilitare, modernizare; grupuri sanitare insuficiente.

Și ministrul liberal al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dispus un control tematic în perioada 3 — 29 martie 2013. Au fost verificate 378 de unități sanitare.

De asemenea, un alt control în mandatul lui Nicolăescu a fost efectuat între 18 noiembrie — 9 decembrie 2013. Acțiunea viza verificarea unităților de transfuzii și supravegherea și controlul infecțiilor nosocomiale din spitale.

Au fost controlate 249 de unități sanitare cu paturi, 2.784 secții de spital (95.542 paturi spital), iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 55 sancțiuni contravenționale din care: amenzi — 3, în valoare de 31.100 lei, avertismente — 52.

Acțiunea de control a relevat că nu se respecta planul anual de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale, în 1,5% din totalul de unitățile controlate nu se realizează autocontrolul (nu dețin laborator microbiologic), în 4% — nu se asigură personal calificat, angajat pe compartimentul și controlul infecțiilor nosocomiale, în 2,5% — nu se înregistrează cu exactitate materialele supuse sterilizării la fiecare șarjă a fiecărui aparat în parte.

Tot în mandatului lui Nicolăescu, în perioada 1-15 octombrie 2013, a mai avut loc un control pentru verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește punerea pe piață a produselor biocide.

Au fost realizate inspecții la unitățile de desfacere și utilizatori, pentru verificarea produselor biocide plasate pe piață (actul de plasare pe piață, eticheta, utilizarea), inspecții la producători, importatori, distribuitori, în unitățile de depozitare, desfacere și de prestare a serviciilor.

În cadrul acestei acțiuni, au fost controlate 1.618 unități: 30 producători produse biocide, 21 importatori, 103 distribuitori, 1.044 utilizatori, 127 utilizatori profesionali, 293 retaileri.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 92 avertismente și 9 amenzi în valoare de 23.400 lei. Au fost retrase de pe piață 2.462 litri produse biocide și 464 bucăți produse biocide (ex. flacoane, tablete, comprimate). Totodată, au fost interzise pentru plasarea pe piață 1.899 bucăți produse biocide.

Controalele au scos la iveală, printre altele: etichetări greșite — 115 produse biocide; ambalarea greșită; plasarea pe piață a 44 produse biocide fără aviz/autorizație; 8 produse biocide cu termen de valabilitate expirat; încadrarea diferită a unui produs biocid față de prevederile avizului; la 19 produse modul de utilizare era diferit față de instrucțiunile de pe etichetă; păstrare necorespunzătoare a produselor.

Un alt control, efectuat la începutul anului 2014, a vizat situația documentelor catagrafiate transmise de spitale, planurile de achiziție a materialelor și produselor destinate curățeniei și dezinfecției, precum și cele privind operațiunile de dezinsecție și deratizare.

Controlul a fost efectuat în 429 unități sanitare cu paturi, 389 de spitale au comunicat documentele solicitate, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 249 sancțiuni contravenționale pentru neconformități în special în ceea ce privește planul de achiziții pentru materialele de curățenie și dezinfecție, lipsa programelor pentru curățenie și dezinfecției, lipsa sau cantitatea insuficientă a materialelor și produselor destinate curățeniei și dezinfecției, lipsa planurilor de dezinfecție și deratizare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...