Numire cu cântec la vârful unei instituții-cheie: Agenția Națională a Medicamentului e condusă de fosta secretară executivă a partidului lui Ioan Talpeș

Numire cu cântec la vârful unei instituții-cheie: Agenția Națională a Medicamentului e condusă de fosta secretară executivă a partidului lui Ioan Talpeș

Cristina Racoceanu, fostă secretară executivă a partidului Uniunea Populară Social Creștină, a fost numită în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), după cum arată  organigrama de pe site-ul instituției .

Până în acest moment nu a fost publicat nici un document oficial din care să reiasă modul de numire al Cristinei Racoceanu la conducerea instituției care gestionează o piață cifrată la câteva miliarde de euro anual – piața medicamentelor. Agenția Medicamentului are un rol-cheie în reglementarea și supravegherea pieței.

Ea a fost numită șef la ANMDMR la doar o săptămână după ce a preluat funcția de vicepreședinte al instituției, potrivit publicației specializate  360Medical.ro. . Racoceanu îl înlocuiește în funcție pe Bujor Eugen Almășan, care a stat doar cinci luni în funcție.

Racoceanu a devenit cunoscută în spațiul public în anii 2000, ca secretar executiv al partidului Uniunea Populară Social Creștină, fondat de Ioan Talpeș. Talpeș a fost șef al SIE în anii 90, înlocuindu-l pe celebrul spion comunist, Mihai Caraman, apoi a devenit șeful Cancelariei prezidențiale în mandatul de președinte al lui Ion Iliescu (2000 – 2004).

După ce partidul lui Talpeș a dispărut, Racoceanu a ajuns în conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Ea este și profesor asociat la SNSPA.

De notat că în  declarația sa de avere din 2015  apare un împrumut de 160.000 de dolari luat de la Dominic Waldman. Acesta a fost condamnat în 2019 de  Tribunalul București , în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și spălare a banilor. El a semnat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit legii de reorganizare a agenției, intrată în vigoare în iulie 2019, postul de președinte al ANMDMR ar trebui ocupat prin concurs. De atunci însă, șefii instituției sunt numiți prin ordin de ministru al Sănătății pe perioade de interimat.

Foto: Cristina Racoceanu alături de șeful de partid, Ioan Talpeș, și Adrian Vilău la o conferință de presă din 2007 (Agerpres / Constantin Cioboată)



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina