NYT: Drona americană doborâtă de ruși ar fi decolat de la o bază din România

NYT: Drona americană doborâtă de ruși ar fi decolat de la o bază din România

Drona MQ-9 Reaper a Statelor Unite, doborâtă de avioanele de luptă rusești deasupra Mării Negre, era neînarmată, a informat The New York Times, citând un oficial de rang înalt al Pentagonului.

„În timp ce dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, această aeronavă era neînarmată și supraveghea la aproximativ 75 de mile (aproximativ 120 km) sud-vest de Crimeea”, scrie ziarul cu referire la un oficial nenumit.

Potrivit raportului, aeronava a decolat de la o bază aeriană din România, marți dimineață. În mod normal, astfel de ieşiri de recunoaştere durează 9-10 ore, a declarat sursa pentru New York Times.

Secretarul de presă al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat marți reporterilor că drona americană se afla într-o misiune ISR (informații, supraveghere și recunoaștere) deasupra Mării Negre. El nu a dat un răspuns direct la întrebarea dacă UAV-ul a fost înarmat în timpul misiunii.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele rusești de control al spațiului aerian au detectat marți un vehicul aerian fără pilot american MQ-9, care zbura deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, spre granița de stat a Federației Ruse. Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând limitele regimului de spațiu aerian temporar stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale.

Moscova acuză că drona viza Crimeea

Moscova și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la zborurile dronelor de informații ale SUA în apropiere de Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal din Ucraina în 2014.

Pe rețelele de socializare au apărut hărți care sugerează că drona ar fi putut fi lansată de la Câmpia Turzii.

Pentagonul a remarcat că, deși au existat și alte astfel de interceptări, incidentul prezent este unic prin faptul că a provocat doborârea unei aeronave americane.

„Departamentul de Stat va vorbi direct cu omologii lor ruși și își va exprima îngrijorările cu privire la această interceptare nesigură și neprofesională”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Comandantul militar superior al NATO a declarat că aliații au fost, de asemenea, informați.

Dronele, prezente la Câmpia Turzii

Forțele Aeriene ale SUA au construit un hangar de 950.000 USD la Baza Aeriană 71 a României de la Campia Turzii, pentru a găzdui MQ-9 Reapers și pentru a sprijini operațiunile de colectare de informații în Europa de Est și Marea Neagră, a anunțat Defense News.

MQ-9 este singurul sistem aerian fără pilot MALE aflat în prezent. utilizarea de către serviciu – îndeplinește în același timp „toate cerințele de securitate” necesare pentru operațiunile UAS.

Lansate și recuperate de personal american

Potrivit opex360.com, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, forțele NATO [și în special cele ale Statelor Unite și ale Regatului Unit] au demarat misiuni de informații electronice în Marea Baltică și în Marea Neagră.

MQ-9 sunt dislocate la baza Miroslawiec AB, Polonia, și la Baza 71 Aeriană de la Campia Turzii din România, potrivit roaf.ro . Ele sunt funcționale și astăzi.

Dronele sunt lansate și recuperate de personalul american la baza din România și controlate în zbor la baza poloneză.

FOX News relatează că ambele avioane de luptă rusești Su-27, care au participat la incidentul cu avarierea și prăbușirea dronei americane în Marea Neagră „s-au întors în siguranță la baza lor din Crimeea”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…