NYT: Peste 700 de persoane au fost reținute în Statele Unite din cauza protestelor pro-palestiniene din universități

NYT: Peste 700 de persoane au fost reținute în Statele Unite din cauza protestelor pro-palestiniene din universități

Majoritatea manifestanților au fost reținuți în timpul lichidării unei tabere de corturi din campusul Colegiului Emerson din Boston, scrie ziarul.

Foto: Arhiva Adevărul

Protestele studenților în sprijinul Palestinei au dus la reținerea a peste 700 de persoane în Statele Unite, relatează The New York Times .

Se observă că un „nou val de activism studențesc” și demonstrații de protest împotriva acțiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza au fost provocate de reținerea de către poliție a 108 persoane în timpul dispersării din 18 aprilie a manifestanților care și-au înființat o tabără de corturi pe teritoriul Universității Columbia din New York.

Potrivit publicației, 118 persoane au fost reținute de oamenii legii în timpul lichidării unei tabere de corturi de pe teritoriul Universității Emerson College din Boston (Massachusetts), 102 - la Universitatea Northeastern, care se află tot în Boston, 93 - la Universitatea din California de Sud din Los Angeles.

Zeci de studenți au fost reținuți la Universitatea din Texas, Universitatea Indiana din Bloomington, Universitatea Emory din Atlanta (Georgia) și Universitatea de Stat din Arizona.

Arestările au afectat și universitățile din Princeton, Yale, New York, Universitatea din Minnesota și Universitatea de Stat din Ohio.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților mișcării palestiniene radicale Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea a peste 240 de ostatici. Ca răspuns, Israelul a lansat o operațiune militară în enclava palestiniană cu scopul de a distruge structurile militare și politice ale Hamas și de a elibera pe toți cei răpiți. La sfârșitul lunii noiembrie 2023, prin medierea Egiptului și a Qatarului, a fost stabilit un armistițiu umanitar temporar, care a durat o săptămână. În acest timp, potrivit părții israeliene, s-a reușit să fie eliberați 110 ostatici. La 1 decembrie a fost încălcată încetarea focului, ostilitățile au fost reluate și continuă până în zilele noastre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe