NYT: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea escalada într-un conflict şi mai periculos. Kievul şi Occidentul au nevoie de victorie

NYT: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea escalada într-un conflict şi mai periculos. Kievul şi Occidentul au nevoie de victorie

Este nevoie de cinci propoziţii pentru a rezuma războiul din Ucraina în acest moment. Rusia rămâne fără arme de precizie. Lumea rămâne fără răbdare. Administraţia Joe Biden rămâne fără idei despre ce să facă în legătură cu războiul rusesc. Şi China urmăreşte, scrie Bret Stevens, jurnalist american şi laureat al Pulitzer, în New York Times .

Limitările arsenalului Moscovei sunt evidente de câteva săptămâni. Şi dă un sentiment de uşurare pe termen lung şi de groază pe termen scurt. Uşurarea vine din faptul că maşina militară rusă, pe care Vladimir Putin a cheltuit mulţi bani pentru modernizare, s-a dovedit a fi un tigru de hârtie care nu putea deveni un rival serios pentru NATO în cazul unui conflict prin mijloace convenţionale. Iar sentimentul de groază apare deoarece o armată care nu este capabilă de un război de înaltă precizie cu daune colaterale relativ reduse va duce un război cu tehnologie redusă, distrugând mai mult. Ucraina, conform propriilor calcule, pierde până la 20 de mii de soldaţi pe lună.

Pentru comparaţie, SUA au înregistrat aproximativ 36.000 de morţi în Irak, în peste şapte ani de război. Cu toată vitejia şi neclintirea sa, Kievul poate să ţină la respect - dar nu să înfrângă - un vecin de trei ori mai mare decât el într-un război de uzură.

Ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să facă mai mult decât doar să încetinească armata rusă. Trebuie să-i frângă şira spinării cât mai curând cu putinţă.

Însă acest lucru nu se poate întâmpla într-un război de artilerie în care Rusia poate trage vreo 60.000 de obuze pe zi, faţă de cele numai 5.000 pe care spun ucrainenii că le pot lansa. Cantitatea îşi are şi ea propria-i calitate, spune o zicală.

Administraţia Biden aprovizionează Ucraina cu obuziere, lansatoare de rachete şi muniţie avansate, însă acestea nu ajung acolo suficient de repede.

Acum a venit momentul ca Joe Biden să-i spună echipei sale de securitate naţională ce i-a spus Richard Nixon alei sale atunci când Israelul se afla în dificultate din cauza pierderilor suferite în Războiul de Yom Kippur.

După ce a întrebat ce arme le cere armata israeliană, cel de-al 37-lea preşedinte american a ordonat subordonaţilor săi să le „dubleze”, adăugând: „Acum ieşiţi şi asiguraţi-vă că treaba se face”.

După ce i-a întrebat ce arme le ceruseră israelienii, cel de-al 37-lea preşedinte le-a dispus subordonaţilor să „dubleze” cantitatea respectivă: „Acum căraţi-vă naibii de aici şi faceţi-vă treaba”.

Urgenţa unei victorii ucrainene

Urgenţa unei victorii - sau cel puţin de a forţa trupele ruse în retragere pe un front vast, astfel încât Moscova, şi nu Kievul, să fie cea care cere pacea - e agravată de faptul că timpul nu e neapărat de partea Occidentului.

Sancţiunile contra Rusiei poate că provoacă daune de lungă durată capacităţii ei de dezvoltare economică. Dar sancţiunile au numai un efect imediat limitat când vine vorba de a ştirbi capacitatea Rusiei de a distruge.

Şi fix aceleaşi sancţiuni provoacă pagube şi restului lumii, iar preţul pe care restul lumii e pregătit să-l plătească pentru solidaritatea cu Ucraina nu este nelimitat.

Penuria critică de alimente, energie şi fertilizatori, alături de perturbarea aprovizionării şi creşterea preţurilor care-i urmează inevitabil, nu pot fi suportate la nesfârşit de societăţile democratice, care au o toleranţă scăzută pentru asemenea neajunsuri.

Între timp, Putin nu pare să plătească vreun preţ prea mare pentru războiul său, fie că vorbim de venituri din energie (care au crescut, datorită creşterii preţurilor), fie că vorbim de susţinere publică (şi ea a crescut, datorită unei combinaţii de naţionalism, propagandă şi frică).

A spera că el va muri curând de cine ştie ce boală va fi suferind - Să fie Parkinson? Un „cancer al sângelui”? Sau numai un complex napoleonian? - nu poate ţine loc de strategie.

Ce ar mai putea face administraţia Biden

Ce altceva ar mai putea face administraţia Biden? Ea trebuie să-şi asume două riscuri calculate, pe baza unui anume concept inovator.

Riscurile calculate: În primul rând, aşa cum a propus amiralul în retragere James Stavridis, SUA ar trebui să se pregătească să conteste blocada maritimă a Rusiei la Odesa, escortând navele de transport dinspre şi înspre port.

Acest lucru va presupune mai întâi ca Turcia să fie convinsă să accepte trecerea navelor de război NATO în Marea Neagră prin strâmtorile sale, ceea ce ar putea implica unele concesii diplomatice dezagreabile faţă de Ankara. Dar pericolul şi mai mare este acela că navele de război NATO pot ajunge în imediata proximitate a celor ruseşti.

Însă, juridic, Rusia nu are nici un drept să blocheze ultimul mare port care i-a rămas Ucrainei, nu are nici un drept moral să împiedice produsele agricole ucrainene să ajungă pe piaţa globală, şi nici nu are forţe navale suficient de puternice pentru a se măsura cu Marina americană.

În al doilea rând, SUA ar trebui să confişte activele băncii centrale a Rusiei din străinătate, estimate la 300 de miliarde de dolari, şi să finanţeze cu ele armata şi reconstrucţia Ucrainei.

Administraţiei nu-i place ideea, pe motiv că ar putea viola legislaţia americană şi ar putea stabili un precedent financiar primejdios - şi chiar ar fi fost argumente solide, în circumstanţe mai puţin cumplite. Însă chiar acum e nevoie urgent de acest gen de lovitură financiară teribilă pe care celelalte sancţiuni n-au reuşit s-o aplice Rusiei.

Conflictul din Ucraina va avea un efect mai puternic în Asia

Ceea ce ne aduce la conceptul inovator: conflictul din Ucraina va avea un efect mai puternic în Asia, nu în Europa. Administraţia se poate linişti pe sine însăşi că a învineţit armata rusă suficient de mult încât să nu mai poată invada pe nimeni altcineva prea curând. Şi e adevărat - într-o anumită măsură.

Dar dacă războiul se încheie cu Putin rămânând la putere şi Rusia păstrând controlul unei părţi a Ucrainei, atunci Beijingul va decide că agresiunea funcţionează. Şi atunci SUA va trebui să intre în război pentru Taiwan, suportând pierderi economice şi umane mult mai mari.

Concluzia este simplă: războiul din Ucraina poate deveni fie un preludiu, fie un final. Preşedintele Biden trebuie să facă tot posibilul pentru ca a doua opţiune să devină realitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...