O adeptă a lui Charles Manson, unul dintre cei mai cunoscuți criminali din SUA, aproape de libertate după 53 de ani de închisoare

O adeptă a lui Charles Manson, unul dintre cei mai cunoscuți criminali din SUA, aproape de libertate după 53 de ani de închisoare

Guvernatorul Californiei a anunțat vineri că nu va cere Curții Supreme de Stat să blocheze eliberarea condiționată a adeptei lui Charles Manson, Leslie Van Houten, deschizând calea pentru eliberarea ei după ce a ispășit 53 de ani de închisoare pentru două crime.

Charles Manson FOTO: Profimedia

Într-o scurtă declarație, biroul guvernatorului a anunțat că este puțin probabil ca Înalta Curte a statului să ia în considerare un apel la o hotărâre a unei instanțe inferioare prin care Van Houten ar trebui eliberată, scrie AP .

Guvernatorul Gavin Newsom este dezamăgit, se arată în declarație.

"La mai bine de 50 de ani după ce cultul Manson a comis aceste crime brutale, familiile victimelor încă simt impactul", se arată în declarație.

Van Houten, acum în vârstă de 70 de ani, ispășește o condamnare pe viață pentru că l-a ajutat pe Manson și pe alți adepți în uciderea în 1969 a lui Leno LaBianca, un băcan din Los Angeles, și a soției sale, Rosemary.

Van Houten ar putea fi eliberată în aproximativ două săptămâni, după ce comisia de eliberare condiționată îi va examina dosarul și va procesa documentele pentru eliberarea ei de la California Institution for Women in Corona, a declarat avocatul ei, Nancy Tetreault.

Van Houten sursa: Profimedia

Van Houten sursa: Profimedia

Ea a fost recomandată pentru eliberare condiționată de cinci ori începând cu 2016, dar Newsom și fostul guvernator Jerry Brown au respins toate aceste recomandări.

Cu toate acestea, o curte de apel de stat a decis în luna mai că Van Houten ar trebui eliberată, menționând ceea ce a numit "eforturi extraordinare de reabilitare, înțelegere, remușcări, planuri realiste de eliberare condiționată, sprijin din partea familiei și prietenilor" și rapoarte de comportament favorabil în timp ce se afla în închisoare.

"Este încântată și copleșită", a spus Tetreault.

"Este doar recunoscătoare că oamenii recunosc că nu este aceeași persoană care era atunci când a comis crimele", a spus ea.

După ce va fi eliberată, Van Houten va petrece aproximativ un an într-o locuință specială unde va învăța abilități de viață de bază, cum ar fi cum să meargă la magazin și să obțină un card de debit, a spus Tetreault.

"Este în închisoare de 53 de ani. ... Trebuie doar să învețe cum să folosească un bancomat, să nu mai vorbim de un telefon mobil, să nu mai vorbim de un computer", a spus avocatul ei.

Van Houten și alți adepți ai lui Manson i-au ucis pe LaBiancas în casa lor în august 1969, mânjindu-le sângele pe pereți. Van Houten a descris mai târziu că a ținut-o pe Rosemary LaBianca cu o față de pernă deasupra capului, în timp ce alții au înjunghiat-o.

"Familia mea și cu mine avem inima frântă pentru că ni se amintește încă o dată de toți anii în care nu i-am avut pe tatăl meu și pe mama mea vitregă cu noi", a declarat Cory LaBianca, fiica lui Leno LaBianca, pentru Associated Press.

"Copiii și nepoții mei nu au avut niciodată ocazia să-i cunoască pe niciunul dintre ei, ceea ce a fost un gol imens pentru familia mea", a spus Cory La Bianca, în vârstă de 75 de ani.

Crimele LaBianca au avut loc la o zi după ce adepții lui Manson au ucis-o pe actrița Sharon Tate și alte patru persoane. Van Houten nu a participat la uciderea lui Tate.

Manson a murit în închisoare în 2017 din cauze naturale, la vârsta de 83 de ani, după aproape o jumătate de secol în spatele gratiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat