O anchetă care îl viza pe comisarul-desemnat al Belgiei, Didier Reynders, a fost clasată (parchet)

O anchetă deschisă de parchetul din Bruxelles privind suspiciuni de corupţie care îl vizau pe ministrul belgian Didier Reynders, candidat al ţării sale pentru un post de comisar european, a fost clasată, a anunţat vineri parchetul, relatează AFP.

"Afacerea a fost clasată fără urmări pentru că nu există nicio infracţiune", a declarat pentru AFP Willemien Baert, purtător de cuvânt al parchetului, care confirmă un anunţ anterior al lui Didier Matray, avocat al lui Didier Reynders.

Didier Reynders urmează să fie audiat miercuri, 2 octombrie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE), care are ultimul cuvânt în procesul de nominalizare a viitorului executiv european, care va intra în funcţiune de la 1 noiembrie.

Începând cu ora locală 09.00 (07.00 GMT) el urmează să răspundă întrebărilor eurodeputaţilor din două comisii parlamentare, Afaceri juridice şi Libertăţi civile, competente pentru portofoliul său de comisar, care va include justiţia şi statul de drept.

O anchetă în curs a justiţiei din Belgia risca să-l expună la audieri tensionate pe cel care deţine în prezent portofoliul externelor şi apărării, într-un guvern care gestionează afacerile curente ale ţării, notează France Presse.

Pe 14 septembrie, cotidienele belgiene L'Echo şi De Tijd au anunţat că au aflat de acuzaţiile împotriva lui Didier Reynders care au constrâns parchetul din Bruxelles să deschidă o anchetă preliminară.

Parchetul a confirmat informaţia, în timp ce Didier Reynders, citat de agenţia Belga, a dat asigurări că nu ştie despre o astfel de anchetă.

"Clientul meu a respins imediat toate acuzaţiile prin intermediul media", a declarat avocatul său pe 19 septembrie pentru AFP.

"Sper că lucrurile vor fi elucidate cât mai rapid posibil. Este evident că autorul acuzaţiilor este animat de voinţa de a face rău", a adăugat Matray.

Acuzatorul lui Reynders este un fost agent al Siguranţei de stat, serviciile de informaţii civile din Belgia.

El a raportat poliţiei că are cunoştinţă de plata unor mite cu prilejul atribuirii unor contracte publice la care au fost asociate serviciile ministrului, dar fără a aduce dovezi.

La 61 de ani, Didier Reynders, un liberal francofon, este unul dintre stâlpii scenei politice din Belgia.

El a deţinut posturi dintre cele mai prestigioase în guvernul belgian de 20 de ani, de la cel de finanţe până la cel de externe, ceea ce l-a făcut foarte cunoscut dincolo de frontierele ţării.

El a fost propus pentru un post de comisar european pe 24 august de premierul Charles Michel, într-un moment în care aproape toate celelalte state UE îşi desemnaseră candidatul.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia