O autoare susține că inteligența artificială „scrie” cărți neautorizate, vândute sub numele ei pe Amazon

O autoare susține că inteligența artificială „scrie” cărți neautorizate, vândute sub numele ei pe Amazon

O autoare trage un semnal de alarmă asupra direcției în care se îndreaptă tehnologia bazată pe inteligența artificială (AI), după ce, săptămâna aceasta, a descoperit că mai multe cărți, ce purtau numele ei, au fost vândute pe Amazon. Femeia spune că nu ea le-a scris.

Autorii de cărți ar putea fi înlocuiți de AI FOTO Shutterstock

Jane Friedman, autoare a mai multor cărți, a declarat pentru CNN că o cititoare de-a sa, care îi cunoaște bine stilul, a cumpărat unul din falsele exemplare, vândute pe Amazon. Cărțile listate pe site aveau titluri similare cu subiectele despre care scrie în mod obișnuit, dar textul părea generat de un model AI , care încerca să îi copieze stilul.

Când am început să mă uit la aceste cărți, să mă uit la paginile de început, să mă uit la biografie, a fost evident pentru mine că toate fuseseră în mare parte, dacă nu în întregime, generate de AI... Am atât de mult conținut disponibil online, gratuit, pentru că scriu dintotdeaunape blog, așa că nu ar fi greu ca un AI să mă imite”, spune autoarea.

Având în vedere că instrumentele AI precum ChatGPT sunt acum capabile să genereze rapid și ieftin un volum uriaș de text, mai mulți scriitori și autori au ridicat această problemă, a noilor tehnologii. Unii dintre ei au spus că nu doresc ca munca lor să fie folosită pentru a antrena modele AI.

Inteligența artificială generativă este folosită pentru a înlocui scriitorii – luându-le munca fără permisiune. Încorporează acele lucrări în structura modelelor AI și apoi le oferă publicului și altor companii, pentru a le folosi și pentru a înlocui scriitorii”, spune Mary Rasenberger, CEO-ul grupului nonprofit „Authors Guild”, pentru CNN.

Luna trecută, parlamentarii americani s-au întâlnit cu membri ai industriilor creative, inclusiv cu cei de la Authors Guild, pentru a discuta despre implicațiile inteligenței artificiale.

Autorii cer înființarea unei legislații

Într-o audiere a subcomisiei din Senat, Rasenberger a cerut crearea unei legislații care să protejeze scriitorii de AI, inclusiv reguli care ar impune companiilor de AI să fie transparente cu privire la modul în care își antrenează modelele.

Peste 10.000 de autori – inclusiv James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood – au semnat, de asemenea, o scrisoare deschisă prin care cer liderilor din industria AI, precum Microsoft și producătorul de ChatGPT, OpenAI, să obțină consimțământul autorilor atunci când le este folosită munca, pentru a antrena modele AI, iar acest lucru să fie remunerat.

Friedman a făcut o postare despre problema cu care ea se confruntă, luni, pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, și pe blogul său. Mai mulți autori au răspuns spunând că au avut experiențe similare.

Oamenii îmi tot spuneau că mi-au cumpărat cea mai nouă carte – care are numele meu pe ea, dar nu eu am scris-o, a răspuns un autor.

Amazon a eliminat cărțile false vândute sub numele lui Friedman și a spus că politicile sale interzic un astfel de plagiat.

Avem reguli clare privind conținutul cărților care pot fi listate spre vânzare și investigăm prompt orice carte atunci când este ridicată o problemă. Investim masiv pentru a oferi o experiență de cumpărături de încredere și pentru a proteja clienții și autorii împotriva utilizării greșite a serviciului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Amazon, Ashley Vanicek.

Cărțile false care foloseau numele lui Friedman au fost, de asemenea, adăugate la profilul ei de pe rețeaua de socializare literară Goodreads și eliminate abia după ce ea a făcut publică problema.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat