O avocată rusă în contact cu echipa de campanie a lui Donald Trump, inculpată în SUA

O avocată rusă în contact cu echipa de campanie a lui Donald Trump, inculpată în SUA

Avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care s-a întâlnit cu mai mulţi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump în iunie 2016 la Trump Tower, a fost inculpată pentru obstrucţionarea justiţiei într-un caz de spălare de bani, un dosar fără legătură cu ancheta procurorului special Robert Mueller care investighează posibila complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia, informează Reuters şi AFP.

Anunţul a fost făcut marţi de către procurorul federal din Manhattan, Geoffrey Berman.

Pentru obstrucţionarea justiţiei americane, ea riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Veselniţkaia (43 de ani) a fost inculpată pentru că a fabricat, în colaborare cu un responsabil al Parchetului General rus, documente care îi disculpă pe anumiţi clienţi ai săi, aflaţi în vizorul justiţiei americane.

Ea a fost acuzată de spălarea a peste 200 de milioane de dolari deturnând de fonduri de la administraţia fiscală rusă prin investiţii imobiliare în SUA.

Chiar dacă acest dosar nu are legătură directă cu contactele Nataliei Veselniţkaia cu echipa lui Trump, actul de acuzare evidenţiază legăturile dintre avocată şi guvernul rus, notează agenţia franceză de presă.

Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi ştiut că fiul său mai mare Donald Trump Jr. şi alţi membri ai staff-ului său de campanie s-au întâlnit în iunie 2016 la Trump Tower cu un grup de ruşi.

Donald Trump Jr. a declarat că a acceptat să participe la această reuniune, întrucât credea că avocata - mandatată de guvernul rus - ar putea furniza informaţii compromiţătoare despre candidata democrată Hillary Clinton, rivala tatălui său în perspectiva prezidenţialelor din noiembrie 2016.

La reuniunea din 6 iunie 2016 au participat de asemenea ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, şi Paul Manafort, şeful de campanie a lui Donald Trump în timpul alegerilor din 2016.

Reprezentanţii familiei Trump susţin că aceasta nu le-a furnizat nicio informaţie, venind de fapt să abordeze dosarul adopţiilor între Rusia şi SUA.

Un purtător de cuvânt al procurorului federal din Manhattan a indicat, la solicitarea AFP, că Natalia Veselniţkaia 'nu este în detenţie şi probabil nici pe teritoriul SUA'. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria