O bonă care a furat bijuterii de 15.000 de euro din casa unde lucra scapă de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris

O bonă care a furat bijuterii de 15.000 de euro din casa unde lucra scapă de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris

O femeie din județul Dâmbovița, judecată pentru furtul unor bijuterii de 15.000 de euro din casa unei femei de afaceri care a angajat-o să aibă grijă de fiul ei, scapă de acuzații după ce faptele s-au prescris.

Bona a furat bijuterii de marcă în valoare de 15.000 de euro și le-a amanetat FOTO Arhivă

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Târgoviște, cele opt fapte au fost comise în perioada mai 2015 - februarie 2016. Bona a fost trimisă în judecată în iulie 2021, iar în noiembrie 2022 Judecătoria Târgoviște a constatat că faptele sunt prescrise. În hotărârea Judecătoriei Târgoviște sunt invocate hotărârile CCR din 2018 și 2022 referitoare la prescripție.

„În urma pronunţării deciziilor CCR nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 şi având în vedere că prescripţia răspunderii penale este o instituţie de drept substanţial, prin aplicarea art. 5 C. pen. se constată că legea mai favorabilă inculpatului este cea de după pronunţarea deciziei CCR nr. 297/2018, care prevede ca termen de prescripţie doar termenul general, mai scurt, astfel că, pentru fapta epuizată în data de 02.02.2016 se constată intervenită prescripţia răspunderii penale prin trecerea unui termen de 5 ani şi 2 luni (starea de urgenţă) de la data săvârşirii faptei, conform art. 154, al. 1, lit. d, al. 2, C. pen”, se arată în sentință prin care s-a decis ca procesul penal deschis pe numele bonei să înceteze.

Nu scapă de achitarea prejudiciului

Chiar dacă procesul penal a încetat, bona judecată pentru furt nu scapă de achitarea prejudiciului, întrucât „intervenirea prescripției nu impune și lăsarea nesoluționată a acțiunii civile”. Astfel, după ce i-a achitat păgubitei 1.450 de euro, bona a fost obligată să achite o diferență de 13.550 de euro.

Cum au fost furate bijuteriile

Dosarul penal pe numele bonei a fost deschis la plângerea femeii de afaceri care a angajat-o. Potrivit plângerii depuse la Poliție, o femeie de afaceri din Târgoviște, care trebuia să meargă periodic în Italia, unde stătea chiar și două săptămâni, a căutat să angajeze o bonă pentru fiul ei de șapte ani.

În momentul în care a găsit bona, femeia de afaceri i-a propus să se mute în casa ei, amenajându-i în camera copilului un pat şi un dulap pentru bunurile personale. După un timp, cele două femei s-au înțeles ca, pe lângă îngrijirea copilului, bona să se ocupe și de menaj.

La un moment dat, spre finalul anului 2015, femeia de afaceri trebuia să meargă la un botez. Când a căutat cutia cu bijuterii și nu a găsit-o, bona i-a spus că a mutat-o cu ocazia curățeniei, „s-a fofilat, ducând-o cu vorba, iar ea a uitat la acel moment”. La scurt timp, o zi sau două, a plecat în Italia pentru trei săptămâni.

În februarie 2016, având nevoie să își pună unele bijuteriile pe care le deținea şi insitând și cerându-i bonei să-i dea cutia cu bijuterii, bona a scos cutia, dar aceasta era goală. Bona i-a mărturisit proprietarei casei că a amanetat bijuteriile, iar banii obținuți i-ar fi trimis iubitului din Anglia.

Potrivit păgubitei, în cutia cu bijuterii erau inele și lănțișoare din aur Bvlgari, Damianii şi Recarlo, „care sunt foarte scumpe”. După descoperirea faptei, bona nu s-a prezentat nici la Poliție, nici în instanță pentru audieri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990