O broască ţestoasă uriaşă care trăieşte în zona Mării Mediterane, găsită pe plaja de la Vadu - VIDEO

O broască ţestoasă uriaşă care trăieşte în zona Mării Mediterane, găsită pe plaja de la Vadu - VIDEO

O broască ţestoasă uriaşă care trăieşte cel mai aproape de România în apele Mării Mediterane a fost găsită, marţi, pe plaja de la Vadu, din judeţul Constanţa, reptila fiind preluată de angajaţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O broască ţestoasă uriaşă care trăieşte în zona Mării Mediterane, găsită pe plaja de la Vadu - VIDEO (Imagine: blogspot)

Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii , Adrian Bâlbă, broasca ţestoasă, din specia "Caretta Caretta", a fost găsită întâmplător marţi, pe plaja de la Vadu, în zona unei cherhanale.

Reptila ar fi ajuns accidental în apele Mării Negre, fiind, conform lui Adrian Bâlbă, "prima atestare documentară la noi”.

"M-au sunat de la Vadu că a fost găsită o broască ţestoasă uriaşă. Au adus-o la mal, într-o baltă limitrofă mării. Are un aspect distrofic pentru că nu a putut să se hrănească cât timp a ajuns în Marea Neagră. Păcălită de curenţii şi apele calde ale Mării Negre a urcat spre nord, însă biologia ei nu corespunde acestei zone, are nevoie de un fund pietros, un fund unde se poate hrăni, să fie crustacee, să fie moluşte”, a declarat Adrian Bâlbă.

Potrivit acestuia, specia din care face partea broasca ţestoasă are ca zonă nativă cea mai apropiată insula Zakintos din Grecia, unde este o rezervaţie în care se reproduce.

"Un exemplar poate ajunge până la 200 - 300, chiar şi 500 de kilograme şi până la doi metri în diametru. Este broasca cea mai comună mărilor şi oceanelor, care înoată chiar cu 40 de kilometri la oră, câteva zeci de mile marine şi care, când ajunge la dimensiuni mari, părăseşte şi Mediterana, mergând în Atlantic, ajungând în zona Mării Sargaselor, un alt loc de înmulţire iubit de această broască”, a afirmat directorul Complexului Muzeal.

Broasca ţestoasă a fost dusă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde a fost pusă într-un bazin cu apă de mare, urmând ca, după ce se va întrema, să fie trimisă către Grecia.

"Ea nu s-a hrănit de foarte multă vreme, probabil deloc cât a fost pe aici, pentru că nu are cum să se hrănească cu fundul ăsta nisipos şi cu apele astea foarte tulburi, unde nu vede mai nimic. Am pus-o într-un bazin de 200 de metri cubi pe care îl avem noi aici, am luat legătura cu Marian Tudor de la Facultatea de Biologie, cu Mare Nostru, cu Oceanic Club, cu speranţa să găsim o soluţie de relocare a acesteia în mediul natural sudic, acolo unde se poate şi hrăni”, a afirmat Bâlbă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...