O capsulă Soyuz, cu cei trei membri ai Expediţiei 59 la bord, a fost lansată spre ISS

O capsulă Soyuz, cu cei trei membri ai Expediţiei 59 la bord, a fost lansată spre ISS

O rachetă Soyuz a fost lansată joi seară de la cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan, transportând pe orbită o capsulă Soyuz la bordul căreia se află cei trei membri ai Expediţiei 59 pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dintre care doi sunt astronauţii care au supravieţuit unei lansări ce a avut loc în luna octombrie, când racheta a suferit o avarie imediat după lansare, fiind necesară ejectarea de urgenţă a astronauţilor şi abandonarea misiunii, conform NASA.

Astronautul Nick Hague şi cosmonautul Alexei Ovcinin trebuiau să plece pe 11 octombrie într-o misiune spaţială de şase luni, însă o defecţiune la unul dintre propulsoare, produsă la 2 minute după lansare, a condus la aterizarea de urgenţă a capsulei Soiuz, marcând un prim eşec în istoria zborurilor cu echipaj uman către ISS. Alături de cei doi, la bordul capsulei Soyuz, care a fost lansată la ora 19:14 GMT, se află şi astronautul american Christina Hammock Koch.

Comandantul misiunii, Alexei Ovcinin, 47 de ani, a declarat miercuri că este încrezător în succesul acestei misiuni. Nick Hague, 43 de ani, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare lansarea, care va fi prima sa călătorie în spaţiu. "Sunt 100% încrezător", a spus el. Aceasta este prima misiune în spaţiu şi pentru Christina Hammock Koch, 40 de ani.

Misiunea celor trei la bordul avanpostului orbital va dura 6 luni şi jumătate.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”