O capsulă spațială s-a desprins de ISS şi este în drum spre Terra: ce materiale transportă

O capsulă spațială s-a desprins de ISS şi este în drum spre Terra: ce materiale transportă

O capsulă spaţială de aprovizionare SpaceX Dragon, ce are la bord materiale de cercetare, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi este în drum spre Terra, a anunţat luni seară agenţia spaţială americană.

SpaceX Dragon FOTO NASA

Vehiculul spaţial, care a petrecut o lună ataşat de avanpostul orbital, s-a desprins luni la ora 22:05 GMT. Capsula urmează să amerizeze miercuri în largul coastelor statului american Florida. NASA a spus că această capsulă spaţială ''aduce înapoi pe Terra tone de materiale de cercetare de pe ISS, printre care o vestă împotriva radiaţiilor din spaţiu şi experimente cu plante realizate pe orbită''.

Printre obiectele care vor ajunge înapoi pe Terra se află o vestă special proiectată pentru a proteja astronauţii împotriva nivelurilor ridicate de radiaţii, precum şi rezultatele unui studiu despre efectul expunerii uleiului de măsline extravirgin la mediul spaţial. Misiunea de aprovizionare, care a fost lansată de pe Terra la sfârşitul lunii noiembrie 2022, a fost cea de-a 26-a desfăşurată de SpaceX în cooperare cu NASA.

Printre bunurile transportate pe ISS s-au numărat panouri solare, o varietate specială de roşie pentru a îmbunătăţi dieta disponibilă echipajului din misiunile cu durată mare, precum şi aşa-numitele "Moon Microscopes". Acestea din urmă sunt ''kituri pentru diagnosticarea medicală la bord şi includ un microscop portabil şi lamele pentru prelevarea probelor de sânge'', a precizat NASA.

Printre produsele transportate, s-au aflat, ca o surpriză, şi câteva cutii cu îngheţată. Prima misiune de tip cargo realizată de compania SpaceX spre ISS a avut loc în anul 2012.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă