O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

O cască militară antică, foarte bine conservată, ce a fost purtată probabil de un soldat grec în timpul războaielor cu persanii, a fost descoperită în portul Haifa din Israel, transmite luni Live Science.

Casca, cu o vechime estimată la 2.700 de ani, a fost descoperită de un vas olandez în 2007 şi a fost predată unităţii de arheologie marină din cadrul Autorităţii israeliene pentru Antichităţi (IAA).

"Casca este de tip corintian, după numele oraşului Corint din Grecia, unde astfel de căşti au fost produse în secolul VI î.Hr", după care acest model de cască a ajuns să fie foarte popular în întregul spaţiu mediteranean. conform comunicatului arheologilor israelieni. "Casca a fost fabricată cu foarte multă pricepere, dintr-o singură foaie de bronz, prin încălzire şi lovire cu ciocanul, Această tehnică făcea posibilă reducerea greutăţii căştii, fără a pierde din capacitatea de protecţie pentru războinici", se mai precizează în comunicatul emis de IAA.

"Această cască i-a aparţinut probabil unui războinic elen de pe una dintre corăbiile de război greceşti ce au participat la confruntările navale împotriva persanilor", conform lui Kobi Sharvit, directorul unităţii de arheologie marină din cadrul IAA.

În perioada din care provine această cască, Persia controla un imperiu ce cuprindea întregul Orient Mijlociu. Persanii au încercat de două ori să invadeze Grecia. Prima dintre invazii a fost stopată în anul 490 B.C., când persanii au fost învinşi în apropierea Atenei, în cadrul Bătăliei de la Maraton. Cursele de maraton îşi trag originile de la fapta unui soldat elen, pe nume Pheidippides, care a fugit până la Atena, aflată la aproximativ 40 de kilometri distanţă, pentru a anunţa victoria. După ce a spus că grecii au ieşit învingători, soldatul s-ar fi prăbuşit şi a murit de epuizare.

În cursul celei de-a doua invazii, înaintarea persană a fost încetinită de trupele spartane la Termopile în 480 î.Hr. şi apoi persanii au fost învinşi şi alungaţi de pe teritoriul elen în 479 î.Hr.

În anii ce au urmat, elenii au trecut în ofensivă şi au lansat multiple atacuri împotriva persanilor în Mediterana de Est. Această cască ar fi putut fi purtată de unul dintre războinicii eleni care au participat la aceste confruntări. Ostilităţile dintre greci şi persani au continuat până când Alexandru cel Mare a cucerit Imperiul Persan în 330 î.Hr.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”