O colecţie de milioane de parole ''sparte'' s-a scurs în mediul online

O colecţie de milioane de parole ''sparte'' s-a scurs în mediul online

O colecţie conţinând circa 770 milioane de adrese de e-mail, dar şi milioane de parole, s-a scurs în mediul online în urma unei masive breşe de securitate a datelor, a anunţat joi expertul în domeniul securităţii cibernetice Troy Hunt, citat de DPA.

Hunt, care conduce site-ul Have I Been Pwned (HIBP), a anunţat că a descoperit 772.904.991 adrese de e-mail, alături de 21.222.975 de parole, care au fost încărcate în serviciul cloud MEGA şi s-au aflat la dispoziţia hackerilor.

Datele provin din ''mai multe breşe individuale diferite din mii de surse", a explicat Hunt care a adăugat că aceasta a fost "cea mai mare breşă de securitate încărcată vreodată în HIBP".

În mesajul său publicat online cu privire la ''Collection #1'', cum a numit-o Hunt, el a explicat în detaliu cum a aflat despre breşa de securitate a datelor de la o persoană de contact care l-a direcţionat către ''un forum popular utilizat de hackeri'' unde erau distribuite datele.

Expertul în domeniul securităţii cibernetice a precizat că printre informaţiile scurse se numărau şi propriile sale date personale şi i-a sfătuit pe oameni să verifice prin intermediul HIBP şi un alt site web, Pwned Passwords, dacă parolele le-au fost compromise.

În cazul în care în urma căutării pe HIBP sau Pwned Passwords se confirmă că datele au fost compromise, parolele trebuie schimbate imediat, acest lucru însemnând că informaţiile au fost accesate ilegal de hackeri.

Hunt a îndemnat de asemenea utilizatorii să folosească programe de management ale parolelor deoarece ''singura parolă sigură este aceea pe care nu ţi-o aduci aminte''.

Potrivit Pwned Passwords, reutilizarea parolelor este o practică des întâlnită, de care oamenii nu sunt conştienţi că este foarte riscantă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...