O companie chineză oferă imagini din satelit pentru Wagner: Prigojin a folosit unele informații în pregătirea rebeliunii

O companie chineză oferă imagini din satelit pentru Wagner: Prigojin a folosit unele informații în pregătirea rebeliunii

Compania militară privată Wagner, activă în Ucraina şi în Africa în funcțiile de interesele Kremlinului, a semnat anul trecut un contract cu o societate din China privind achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini. Acest contrat i-a oferit Wagner capacitatea de a colecta informaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Mercenari Wagner FOTO Profimedia

„Spuneţi-mi cine, în ţara asta, are sateliţi de recunoaştere în afară de Wagner?”, se lăuda în aprilie fostul lider al grupării, oligarhul Evgheni Prigojin, decedat între timp în urma prăbuşirii avionului său, la 23 august, la nici două luni după ce și-a trimis mercenarii într-un marș spre Moscova.

Prigojin critica pe atunci capacităţile spaţiale limitate ale armatei regulate ruse în plin asalt al Wagner asupra oraşului Bahmut, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei.

AFP menționează că a făcut rost de respectivul contract la capătul unei investigații jurnalistice îndelungate.

Potrivit unei surse europene din domeniul informațiilor, unele dintre imaginile surprinse din satelit datorită companiei chineze l-au ajutat pe Prigojin să-şi pregătească rebeliunea din 24 iunie împotriva conducerii militare de la Moscova, ceea ce ridică semne de întrebare asupra informaţiilor de care regimul de la Beijing dispunea în legătură cu acele planuri ale fostului lider Wagner.

Conform contractului comercial redactat în engleză şi rusă şi semnat pe 15 noiembrie 2022, compania Beijing Yunze Technology Co. Ltd a vândut către compania Nika-Frut, una dintre societăţile lui Prigojin, doi sateliţi de înaltă rezoluţie produşi de compania spaţială chineză Chang Guang Satellite Technology (CGST), în schimbul a circa 31 de milioane de dolari, precizează AFP.

Contractul prevede şi furnizarea de imagini la cerere captate de constelaţia de sateliţi a CGST, gruparea Wagner obţinând astfel informaţii de teren din zonele aflate în raza sa de interes.

Aceeaşi sursă, neprecizată, mai dezvăluie că Prigojin a comandat companiei chineze la sfârşitul lunii mai circa 80 de imagini de pe teritoriul rus, de la granița cu Ucraina până la Moscova, adică traseul pe care luptătorii Wagner l-au urmat în rebeliunea contra conducerii militare din Rusia, un moment considerat drept cea mai serioasă provocare pentru autoritatea lui Vladimir Putin de când se află la putere, din august 1999.

Existenţa acestui contract este dezvăluită în urma unei scurgeri de informaţii, transmite AFP. Potrivit AFP, aceasta ar putea fi o explicaţie pentru faptul că serviciile americane de informaţii ar fi avut cunoştinţă despre pregătirea unei rebeliuni de către Wagner, aşa cum a relatat în iunie şi postul de televiziune CNN.

După moartea lui Prigojin şi a principalilor săi comandanţi, printre care şi Dmitri Utkin, gruparea Wagner se află într-un proces de reorganizare. Totuși, o bună parte din operaţiunile sale în străinătate continuă, combatanţii săi revenind inclusiv pe câmpul de luptă din Ucraina, subliniază AFP.

Conform sursei citate de AFP, contractul dintre Wagner și Beijing Yunze Technology Co. Ltd încă este în vigoare şi aplicabil. Documentul prevede că, la cererea clientului, „prestatorul va orienta sateliţii” în funcţie de imaginile solicitate, care vor fi transmise unei staţii terestre pentru prelucrare şi livrare, iar „clientul va descărca datele cu imagini din cloud” şi le va putea stoca timp de şapte zile.

Un cercetător american specializat în domeniul spaţial a declarat pentru AFP că Wagner a apelat la China pentru sateliţii de spionaj întrucât sateliţii armatei ruse nu ar fi performanţi.

Companiile chineze Beijing Yunze Technology Co. Ltd şi Head Aerospace Technology - cea din urmă prelucrează imaginile din satelit - au fost incluse în februarie pe lista de sancțiuni a SUA pentru că „au contribuit în mod semnificativ” la susţinerea armatei ruse în Ucraina şi „sunt implicate în activităţi contrare securităţii naţionale a SUA şi intereselor sale de politică externă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?