O copie a tezei de doctorat a lui Stephen Hawking ar putea fi vândută la licitaţie cu peste 100.000 de euro

O copie a tezei de doctorat a lui Stephen Hawking ar putea fi vândută la licitaţie cu peste 100.000 de euro

O copie semnată a tezei de doctorat a celebrului astrofizician britanic Stephen Hawking, scrisă în 1965, s-ar putea vinde luna aceasta cu peste 100.000 de lire (113.000 de euro), la o licitaţie online organizată de casa Christie's din Londra, relatează marţi EFE.

Potrivit unui comunicat al casei, teza de doctorat, al cărei preţ este estimat între 100.000 şi 150.000 de lire (113.000 şi 169.500 de euro), face parte din numeroasele obiecte personale ale lui Hawking care vor fi scoase la vânzare la 31 octombrie.

Teza de doctorat a lui Stephen Hawking a dus la blocarea site-ului de internet al Universităţii Cambridge când a fost publicată online în 2017. Intitulată ''Properties of Expanding Universes'', lucrarea se referă la consecinţele expansiunii Universului, iar una dintre concluzii este că galaxiile nu pot lua naştere din creşterea unor perturbaţii iniţial mici.

 


Captura foto: (c) www.christies.comHawking, care suferea de la 21 de ani de scleroză laterală amiotrofică (ELA), o boală care l-a ţintuit în scaunul cu rotile şi l-a obligat să comunice printr-un sintetizator vocal, a murit pe 14 martie la Cambridge, la 76 de ani.

Printre obiectele scoase la licitaţie figurează şi o copie a cărţii sale "A Brief History of Time", numeroase medalii, scenariul primei sale participări la un episod al celebrului serial de desene animate 'The Simpsons' şi un scaun cu rotile.

Încasările vor fi destinate Fundaţiei Stephen Hawking, înfiinţată pentru a facilita studiile despre cosmologie şi Asociaţiei Bolilor Neuromotorii (Motor Neurone Disease Association) care studiază afecţiunea de care suferea celebrul om de ştiinţă britanic.

La Cambridge, Stephen Hawking ocupa prestigiosa catedră de matematică Lucasiana - înfiinţată în 1663 de Henry Lucas, membru al Parlamentului englez, unde a fost titular şi Isaac Newton.

Hawking, care a refuzat titlul de Cavaler acordat de regina Elisabeta a II-a, şi-a adus contribuţia la bazele cosmologiei moderne şi a devenit o figură emblematică a culturii populare, fiind adorat asemeni unui rockstar.

Apreciat mai ales pentru descoperirile sale din domeniul găurilor negre, Stephen Hawking a devenit o celebritate dupa ce a publicat în 1988 "A Brief History of Time" (O scurtă istorie a timpului), o carte de popularizare a ştiinţei, devenită bestseller internaţional, care s-a vândut în peste 10 milioane de copii şi a fost tradusă în 35 de limbi străine.

Rămăşiţele sale se odihnesc la Mănăstirea Westminster, din Londra, alături de cele ale matematicianului Isaac Newton şi ale naturalistului Charles Darwin.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e