O cunoscută doctoriţă ucraineană a povestit chinurile îndurate cât a fost prizoniera ruşilor: „Am dormit pe un pat de metal, fără saltea”

O cunoscută doctoriţă ucraineană a povestit chinurile îndurate cât a fost prizoniera ruşilor: „Am dormit pe un pat de metal, fără saltea”

Taira a fost capturată pe 16 martie, la o zi după ce jurnaliştii publicaţiei Associated Press au părăsit oraşul Mariupol. Ea le dăduse jurnaliştilor mai multe imagini şi filmări cu oameni răniţi, printre care şi soldaţi ruşi, în care se vedeau eforturile echipelor de salvare care îngrijeau toate victimele.

Medicul a fost eliberat pe 17 iunie, într-un schimb de prizonieri, după ce AP a publicat un raport care arăta că Taira a îngrijit atât ucraineni, cât şi ruşi în misiunile de salvare de dinainte de captivitate.

Durerea ei ţine de faptul că a lăsat în urmă oameni care ăîncă îndură chinurile din captivitate şi că va face tot posibilul să-i elibereze.

„Ei sunt tot, doar la ei mă gândesc”, a spus ea. „De fiecare dată când iau o ceaşcă de cafea sau îmi aprind o ţigară, mă doare să ştiu că ei nu pot.”.

Taira este o personalitate în Ucraina, renumită pentru munca ei de formare a medicilor de teren şi recunoscută după părul blond şi tatuajele de pe braţe. Eliberarea ei a fost anunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Associated Press, preluată de YahooNews.

Capturarea Tairei

În anul 2021, Taira a primit o cameră corporală pentru a filma o serie de documentare Netflix despre figuri inspiraţionale produse de Prinţul Harry al Marii Britanii, care a fondat jocurile Invictus. Dar, odată cu începerea războiului, ea s-a concentrat să filmeze luptele din Mariuopol.

Camera era aprinsă când ea a intervenit pentru a trata un soldat rus rănit, pe care ea l-a numit „rază de soare”, aşa cum face cu aproape toţi cei care intră în viaţa ei. Ea a povestit despre moartea unui băiat şi efortul lui de a-şi salva sora, care acum se numără printre orfanii oraşului.

„Dacă aş plânge tot timpul, nu aş avea timp să mă ocup de răniţi. Deci, în timpul războiului, desigur, am devenit puţin mai dură”, a spus ea.

Cu câteva ore înainte ca Taira să fie capturată, atacurile aeriene ruseşti au lovit teatrul Mariupol, principalul adăpost antibombe al oraşului, unde au murit sute de oameni.

Taira a adunat un grup de 20 de persoane ascunse în subsolul spitalului ei, majoritatea copii, într-un mic autobuz galben pentru a-i duce departe de Mariupol. Punctele de control ruseşti au blocat toate drumurile care duceau spre ieşire.

Atunci ea a fost capturată de ruşi, iar copiii au scăpat şi crede că au ajuns în siguranţă. Totuşi, ea nu oferă mai multe detalii despre acea zi, spunând că nu poate explica pe deplin ce o opreşte.

Taira a apărut după cinci zile într-o emisiune de ştiri rusă, unde se anunţa capturarea sa şi era acuzată că încercase să fugă deghizată din Mariupol.

Viaţa în închisoare

În interiorul închisorii, oamenii erau supuşi să asculte minciuni, precum: oraşul Kiev era sun control rusesc, mebrii guvernului au fugit, Ucraina era a Rusiei.

„Mulţi oameni au început să creadă asta. Aţi văzut cum se întâmplă asta sub influenţa propagandei? Oamenii încep să dispere”, a spus Taira. „Eu nu am crezut, pentru că ştiu că este o prostie să crezi inamicul.”

În fiecare zi, erau forţaţi să cânte imnul naţional rusesc – de două ori, de trei ori, uneori de 20 sau 30 de ori, dacă gardienilor nu le plăcea comportamentul lor.

A fost forţată să spună că a ucis bărbaţi, femei şi copii şi au fost aduse la adresa sa acuzaţii de trafic de organe, dar nu a cedat presiunilor.

„Sunt teribil de încăpăţânată din fire. Şi dacă sunt acuzată de ceva ce nu am făcut, nu voi mărturisi pentru nimic. Poţi să mă împuşti, dar nu voi mărturisi”, a spus ea.

Femeia a povestit chinurile prin care a trecut în captivitate, spunând că i-au fost luaţi ochelarii şi că vedea neclar oamenii din jurul ei, că nu muncau şi nu beau apă zile la rând, dar şi că a îndurat bătăi dure ale soldaţilor şi somnul pe un pat de metal fără saltea.

„Tratamentul din închisoare a fost foarte dur şoi greu de suportat. … Eu şi femeile eram epuizate”.

Într-un alt moment, aproape de sfârşitul captivităţii ei, cineva a scos-o afară pentru ceea ce ea a presupus că este încă un interogatoriu fără rost. În schimb, era o cameră.

„Mi s-a cerut să înregistrez un videoclip în care spunea că sunt bine, mâncarea este ok, condiţiile sunt pk”, a spus ea. A fost o minciună, a adăugat ea, dar nu a văzut niciun rău în aceasta.

Soţul ei, Vadim Puzanov, a spus că Taira a rămas în esenţă aceeaşi, în ciuda a trei luni de captivitate şi este deschisă cu privire la ceea ce a îndurat.

„Poate că vor fi consecinţe pe termen lung, dar ea este plină de idei”, a spus el. „Ea merge mai departe.”

Iulia Paievska a ieşit în evidenţă pentru prima dată în timpul revoltei Maidan din 2014, când i-a susţinut pe cei care protestau faţă de preşedintele pro-rus. De acolo, ea a plecat spre est, pe linia frontului, în timp ce trupele ucrainene luptau cu forţele separatiste din regiunea Donbas, alăturându-se în cele din urmă în mod oficial armatei ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”