O decizie a CNSAS publicată pe site-ul UB arată că ministrul Mircea Dumitru nu a făcut poliție politică

O decizie a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) publicată pe site-ul Universității din București arată că ministrul Educației, Mircea Dumitru, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste.

"Domnul Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu și Minerva, născut la data de 14.07.1960, în București, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste. Prezenta decizie poate fi contestată la Colegiul CNSAS în termen de 15 zile de la data comunicării. Prevederile prezentei decizii vor sta la baza întocmirii de către Biroul Juridic a înscrisurilor ce urmează a fi comunicate prin intermediul Direcției Comunicare atât solicitantului, cât și persoanei verificate", se arată în decizie, semnată de către Ladislau-Antoniu Csendes, fost președinte al CNSAS.

Cererea de verificare a lui Mircea Dumitru a fost făcută de Asociația "Civic Media" și înregistrată la CNSAS sub nr. P 2547/06/23.06.2006. Decizia emisă de Colegiul CNSAS a fost dată în august 2007.

CNSAS precizează că decizia este rezultatul verificărilor care au fost întreprinse la cerere în baza Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea poliției politice comuniste, astfel modificată și completată de O.U.G. nr. 16/2006.

Decizia CNSAS a fost publicată pe site-ul UB anul trecut.

Marți, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a precizat pentru AGERPRES că nu a fost colaborator al Securității și că are o adeverință eliberată de CNSAS care atestă acest lucru.

Într-o declarație dată ulterior la Palatul Parlamentului, Mircea Dumitru a arătat de ce a fost verificat la CNSAS.

"Nu e vorba de un dosar, pentru că — unu — eu nu am colaborat cu securitatea și — doi — am o adeverință de la CNSAS obținută cu foarte mulți ani în urmă, atunci când am fost verificat la solicitarea unui ziarist, și apoi am fost verificat pentru că propria mea universitate a cerut în momentul am candidat pentru funcția de prorector. Și, mai mult, atunci când am candidat pentru funcția de rector în anul 2011. Deci, există o adeverință CNSAS care spune foarte clar că nu am fost colaborator al poliției politice", a declarat Dumitru.

Reacția ministrului vine ca urmare a unui articol apărut în presă, potrivit căruia acesta ar fi fost colaborator al Securității.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos