O decizie a Curţii Supreme a SUA deschide calea deportării imigranţilor care comit infracţiuni

O decizie a Curţii Supreme a SUA deschide calea deportării imigranţilor care comit infracţiuni

Curtea Supremă a Statelor Unite a dat joi o sentinţă care facilitează deportarea imigranţilor care comit infracţiuni, transmite Reuters. Agenţia apreciază că este o victorie a administraţiei conduse de preşedintele Donald Trump.

Verdictul a fost dat de cei nouă judecători cu o majoritate de cinci la patru; magistraţii conservatori au susţinut sentinţa unei instanţe inferioare care a declarat că jamaicanul Andre Martello Barton, rezident legal în SUA, nu poate beneficia de prevederile unei legi care permite unor imigranţi pe termen lung să evite expulzarea. Autorităţile începuseră procedura de deportare după ce Barton a fost condamnat în statul Georgia pentru infracţiuni legate de droguri şi arme.

Reuters reaminteşte că atitudinea dură faţă de imigraţia legală şi ilegală a fost o temă majoră a preşedinţiei lui Trump şi a campaniei acestuia pentru realegere în noiembrie 2020. Printre alte argumente, el s-a referit la infracţiunile grave comise de imigranţi. Decizia de joi a Curţii Supreme a fost luată la numai o zi după ce preşedintele a ordonat interzicerea imigraţiei în Statele Unite pentru anumite categorii de străini, cu scopul de a proteja forţa de muncă americană în contextul epidemiei de coronavirus; măsura este valabilă 60 de zile, după care poate fi revizuită şi prelungită.

Rezidenţii străini cu statul legal pot cere să nu fie deportaţi dacă au locuit în SUA cel puţin şapte ani fără întreruperi. În cazul lui Barton a fost discutată o modificare adusă în 1996 legislaţiei privind imigraţia: perioada respectivă se consideră înteruptă la comiterea anumitor infracţiuni.

Din partea majorităţii din Curtea Supremă, judecătorul Brett Kavanaugh a recunoscut că "expulzarea este deosebit de dificilă când implică o persoană ca Barton, care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite''.

Într-o opinie separată, judecătoarea Sonia Sotomayor din minoritatea liberală a apreciat că sentinţa este "contrară bunului-simţ" şi a reamintit că instanţa pentru imigraţie care l-a audiat pe Barton a consemnat că acesta fusese reabilitat, iar toţi cei patru copii ai săi sunt cetăţeni americani.

Jamaicanul, director al unui atelier auto, s-a stabilit în SUA în adolescenţă, în 1989, împreună cu mama sa. El a fost condamnat în 1996 pentru violenţă şi posesia unei arme de foc, apoi în 2007 şi 2008 pentru posesie de droguri. Autorităţile pentru imigraţie au considerat în 2017 că termenul de şapte ani de şedere în SUA s-a întrerupt, cu numai câteva săptămâni înainte de final, la comiterea primei infracţiuni.

În datele Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite sunt înregistraţi peste 13 milioane de rezidenţi străini cu statut legal, cunoscuţi ca posesori ai "cărţii verzi" (green card). Conform Institutului pentru Politica de Migraţie, guvernul de la Washington consideră că pot fi deportaţi 1,9 milioane de străini, din care majoritatea au imigrat legal sau deţin vize temporare valabile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante