O „dihanie” HIMARS a făcut „terci” trupele cecene lângă Bahmut

O „dihanie” HIMARS a făcut „terci” trupele cecene lângă Bahmut

Mai mulți soldați ceceni care luptau pentru Moscova în orașul aprig disputat Bahmut au fost uciși de o lovitură HIMARS, potrivit publicației ucrainene Kanal 24.

Într-un videoclip difuzat pe Telegram de către naționalistul ucrainean de extremă-dreapta Serghei Sternenko, mai multe cadavre pot fi văzute în jurul unui vehicul militar. Mai târziu în videoclip, operatorul camerei, care vorbește cecenă și rusă, arată ce arată a fi pete de sânge în interiorul unei structuri de lemn aproape de cadavre.

Un comandant al forțelor liderului cecen Ramzan Kadîrov din Ucraina a filmat videoclipul, potrivit Kanal 24.

Atesh, un grup militar format din etnicii ucraineni și tătari din Crimeea, a susținut luni, 10 iulie, că forțele cecene și ruse au fost „zdrobite” în Bahmut. Zeci de luptători „au murit”, a spus grupul pe rețelele de socializare.

Separat, Maksim Jorin, un fost comandant al batalionului de extremă-dreapta Azov, a declarat că luptătorii ceceni au fost în apropiere de Bahmut, dar „nu de mult”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, a informat luni că forțele cecene Akhmat „este puțin probabil să aibă un impact semnificativ din punct de vedere tactic în presupusa lor desfășurare în zona Bahmut”.

Kadîrov ar putea să împingă implicarea forțelor Akhmat pentru a primi o„favoare” de la Kremlin și de la Ministerul rus al Apărării, ISW analiza sa.

Luni, Kadîirov a apelat la Telegram pentru a lăuda eforturile cecene din Bahmut, negând informațiile conform cărora forțele Akhmat nu se aflau în orașul distrus. El a susținut, de asemenea, că forțele cecene au jucat un rol cheie în lupta pentru orașul Marinka din Donețk.

„Forțele Akhmat se presupune că luptă în Marinka de peste o lună și încă nu au produs progresele semnificative pe care le-au promis”, a spus ISW.

Mișcările de contraofensivă ale Ucrainei ar putea „amenința în mod credibil” stăpânirea Rusiei asupra Bahmut, au declarat analiștii militari ai ISW.

În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că atât surse ucrainene, cât și rusești au sugerat în ultimele zile că Ucraina câștigă teren în jurul orașului din estul țării, devastat de lupte, citează Sky News.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat că teama de „controlul focului” ucrainean și „amenințările iminente” la adresa Bahmutului „pătrund în spațiul informațional rusesc”.

„Milbloggeri ruși și-au exprimat în mod repetat teama cu privire la forțele ucrainene care încercuiesc forțele rusești în Bahmut”, a adăugat ISW.

Acesta a afirmat că „semnalizarea persistentă” de către Ucraina a intențiilor sale în oraș, amestecată cu teama bloggerilor ruși față de aceste intenții, „sugerează că acțiunile de contraofensivă ucrainene în această direcție ar putea amenința în mod credibil stăpânirea rusă asupra Bahmutului”. Cu toate acestea, ISW a precizat că este prea devreme pentru a prognoza dacă orașul ar putea fi eliberat.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat