O exoplanetă descoperită recent este 'mai fierbinte decât cele mai multe dintre stele'

O exoplanetă descoperită recent este 'mai fierbinte decât cele mai multe dintre stele'

O exoplanetă uriașă, descoperită de curând în constelația Lebăda, aflată la o distanță de 650 de ani-lumină față de Terra, este 'mai fierbinte decât cele mai multe dintre stele', informează CNN.

Sursa foto: jpl.nasa.gov

KELT-9b este o planetă uriașă, aproape de două ori mai mare decât Jupiter. Temperatura ei diurnă este mai mare decât cele înregistrate pe cele mai multe dintre stele și cu câteva mii de grade mai ridicată decât temperaturile de pe oricare altă exoplanetă cunoscută, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature.

Sursa foto: JPL-Caltech / NASA

Ea orbitează atât de aproape de steaua sa, KELT-9, încât efectuează o rotație completă în jurul astrului în doar 11 zile. Prin comparație, Terra are nevoie de 365 de zile pentru a efectua o rotație completă în jurul Soarelui. Însă această proximitate a exoplanetei KELT-9b față de steaua sa nu este lipsită de o serie de consecințe.

Steaua KELT-9 este de două ori mai fierbinte și de 21 de ori mai mare decât Soarele. De asemenea, se rotește în jurul axei sale de 50 de ori mai repede decât Soarele. Această viteză este atât de mare, încât polii ei s-au aplatizat, iar ecuatorul a început să prezinte o convexitate accentuată. Este cea mai fierbinte stea cunoscută și în jurul căreia orbitează o exoplanetă, a spus Scott Gaudi, profesor de astronomie la Ohio State University, coordonatorul studiului.

Datorită temperaturii și mărimii sale, această stea apare în spectrul vizibil într-o nuanță deschisă de albastru. Din cauza temperaturii sale extreme, KELT-9 a fost inclusă în clasa stelelor de tipul A și B.

Întrucât este foarte fierbinte, luminoasă și apropiată de steaua ei, exoplaneta KELT-9b este bombardată în mod constant cu radiație ultravioletă puternic încărcată cu energie.

Această radiație determină planeta să se ''evapore'' — într-un ritm deocamdată necunoscut—, generând în jurul ei un nor pufos, asemănător unui balon, de hidrogen și heliu. Oamenii de știință cred, de asemenea, că un fragment asemănător unei comete ''urmărește'' planeta pe orbita ei în jurul stelei KELT-9.

Exoplaneta efectuează o rotație sincronă în jurul stelei sale, la fel cum Luna arată Terrei întotdeauna aceeași față. În timpul zilei, ea pare portocalie, fiind atât de fierbinte încât moleculele complexe nu pot să rămână sudate, fiind cu doar 2.000 de grade Celsius mai ''rece'' față de Soare. ''Dacă ai turna apă pe suprafața ei, s-ar dezintegra instantaneu în oxigen și hidrogen'', a spus profesorul Gaudi.

Partea ascunsă de astrul ei are un aspect roșu întunecat, semănând cu o stea din categoria ''piticelor roșii'', întrucât acest corp ceresc nu poate să își uniformizeze energia acumulată pe partea situată în fața stelei sale.

De asemenea, un alt aspect ciudat al acestei exoplanete constă în faptul că ea orbitează perpendicular pe steaua KELT-9, călătorind în jurul polilor acesteia, nu în jurul ecuatorului. Oamenii de știință consideră că orbita ei se va apropia tot mai mult de steaua KELT-9.

KELT-9, o stea veche deja de câteva sute de milioane de ani, va rămâne peste alte 300 de milioane de ani fără hidrogen, sursa de energie care îi alimentează nucleul. După aceea, steaua se va extinde de trei ori, se va răci și își va încetini rotația.

Dacă planeta KELT-9b se evaporă într-un ritm accelerat, tot ce va rămâne din ea va fi un nucleu teluric — despre care savanții sunt de părere că s-ar afla în centrul tuturor planetelor uriașe. Însă acest pronostic este cel mai puțin probabil, spune profesorul Gaudi. Cel mai probabil este faptul că steaua KELT-9 va crește în dimensiune, va 'înghiți' planeta și își va spori conținutul de litiu.

Indiferent de situație, fie că se evaporă, fie că va fi ''înghițită'', exoplaneta KELT-9b nu pare să aibă o soartă prea bună. ''În niciun moment această planetă nu a avut o viață frumoasă'', a adăugat profesorul Gaudi.

Întrucât steaua KELT-9 este atât de strălucitoare, coordonatorul studiului este încrezător că viitoarele observații ce vor fi realizate cu telescoape precum Hubble, Spitzer, TESS și James Webb vor putea să dezvăluie o serie de informații noi despre acest sistem stelar atât de ciudat.

Oamenii de știință vor să afle modul în care atmosferele unor planete continuă să existe în condiții atât de extreme, dar și motivul aflat în spatele orbitei sale atât de bizare.

De asemenea, cercetătorii consideră că un alt corp ceresc — o planetă sau chiar o altă stea — se află în același sistem stelar. Cel mai probabil, KELT-9b s-a format departe de steaua ei, dar o interacțiune violentă cu un corp ceresc a proiectat-o pe o orbită mult mai apropiată față de astrul ei.

KELT-9b a fost descoperită de unul dintre cele două telescoape din rețeaua KELT (Kilodegree Extremely Little Telescopes). Administrate împreună de universitățile Ohio State, Vanderbilt și Lehigh, ele sunt amplasate în emisfera nordică și în cea sudică și au fost create pentru a monitoriza în tandem milioane de stele strălucitoare.

Profesorul Gaudi consideră că studiul său a dezvăluit un aspect important în cadrul cercetătorilor efectuate pentru descoperirea unor noi exoplanete, însă acesta nu are nicio legătură cu planetele locuibile.

''Cred că e important să nu pierdem din vedere contextul mai larg al căutării unor planete potențial locuibile. Este o sarcină importantă, dar ea ar trebui realizată în contextul înțelegerii felului în care se formează sistemele planetare. KELT-9 nu ne spune nimic despre viață'', a declarat profesorul american.

''Încercăm să vedem ce există acolo, pe cea mai fierbinte stea uriașă, cu cea mai mare viteză de rotație în jurul axei sale, și vedem că există planete în jurul ei. Toate aceste lucruri ne arată că mama natură este mult mai imaginativă decât noi. Și, de fiecare dată când găsești ceva așa de ciudat, ți se lărgesc orizonturile asupra felurilor în care natura poate să existe'', a adăugat Scott Gaudi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...