O fetiță de șapte ani, refugiată, nevoită să se întoarcă în Ucraina pentru tratament la dentist. În UK trebuia să aștepte prea mult

O fetiță de șapte ani, refugiată, nevoită să se întoarcă în Ucraina pentru tratament la dentist. În UK trebuia să aștepte prea mult

O fetiță ucraineană în vârstă de șapte ani a fost nevoită să se întoarcă împreună cu mama ei în Ucraina pentru un tratament stomatologic, deoarece lista de așteptare în Marea Britanie era foarte lungă.

Listele de așteptare ale NHS sunt foarte lungi FOTO Shutterstock

Lisa și mama ei, Oksana Martirosova, au trăit ca refugiați în Aberdeenshire, Scoția, Marea Britanie. Pentru a ajunge la un dentist în Ucraina, trebuia să zboare în Polonia și apoi să călătorească 15 ore cu autobuzul prin țara devastată de război.

Durerea Lisei era îngrozitoare, nu putea să aștepte mai multe luni cu antibiotice. Îi era foarte frică și tremura, iar în fiecare zi trebuia să-i dau analgezice”, a declarat Martirosova, citează The Independent.

În țara noastră, aceasta ar fi o urgență și te-ai duce la spital în aceeași zi sau a doua zi, nu după mai multe luni. Este o nebunie, deoarece acest lucru poate duce la probleme foarte dificile. Nu știu cum pot trăi oamenii cu copii mici cu această problemă”, a mai spus ea. „Medicii sunt buni aici, dar e rău din cauza cozilor.”

Timp de așteptare chiar de peste doi ani

Timpii de așteptare pentru serviciile NHS au crescut vertiginos în Marea Britanie, ceea ce i-a determinat pe unii să declare că „sistemul este defect”.

Situația este aceeași în Scoția, unde serviciul de sănătate este controlat de guvernul descentralizat al Scoției. Un raport recent al Public Health Scotland a constatat că 6.856 de persoane așteaptă de peste doi ani un tratament spitalicesc.

Acesta însă este un semn de îmbunătățire, deoarece în septembrie 2022, numărul persoanelor care au așteptat mai mult de doi ani era de 7.282.

Cu toate acestea, mulți consideră în continuare că situația este inacceptabilă.

Vorbind pentru Daily Mirror, deputatul laburist Michael Marra, care a ajutat familia ucrainencei Martirosova să obțină vize anul trecut, a dat vina pentru această situație pe secretarul pentru sănătate și asistență socială al guvernului SNP, Humza Yousaf.

Administrarea dezastruoasă, situatie disperată

Administrarea dezastruoasă a NHS de către Humza Yousaf a creat o situație disperată pentru mult prea mulți. Este pur și simplu uimitor că refugiații au trebuit să se întoarcă într-o țară devastată de război pentru tratament medical. Timpii de așteptare astronomici au forțat oamenii să ajungă la extreme pentru a obține tratamentul de care au nevoie urgentă”, a spus el.

Sănătatea și bunăstarea tuturor ucrainenilor strămutați rămâne o prioritate”, a spus o purtătoare de cuvânt a guvernului scoțian, pentru The Mirror. „Guvernul scoțian continuă să se concentreze pe sprijinirea serviciilor pentru a aborda și a atenua aceste presiuni și lucrăm pentru a elimina întârzierile de programări pentru îngrijiri planificate cauzate de pandemie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...