O fi doar CIRC? Dăncilă le-a spus liderilor PSD să se pregătească de „o guvernare minoritară”. Chiar iese ALDE de la guvernare?

O fi doar CIRC? Dăncilă le-a spus liderilor PSD să se pregătească de „o guvernare minoritară”. Chiar iese ALDE de la guvernare?

Premierul Viorica Dăncilă le-ar fi comunicat joi seara liderilor PSD, în cadrul unei întâlniri după ședința de guvern, să se pregătească pentru un ”guvern minoritar”, explicând că ALDE ar putea să iasă din coaliție și că negocierile cu Victor Ponta pentru cooptarea la guvernare a Pro-România au eșuat, au declarat pentru  G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, Dăncilă le-ar fi spus pesediștilor că Ponta ar fi solicitat 9 ministere, în condițiile în care PSD n-ar fi fost dispus să ofere mai mult decât patru.

Dăncilă și Tăriceanu ar urma să se întâlnească din nou la sfârșitul acestei săptămâni pentru a negocia condițiile rămânerii ALDE la guvernare, informează Digi24, citând surse politice. Potrivit acestora, liderul ALDE dorește să fie candidat unic susținut de PSD, ALDE și Pro România, idee cu care ar fi început să cocheteze mai mulți lideri pesediști de filială.

Pe de altă parte, surse politice susțin că ALDE negociază dur sub amenințarea ieșirii de la guvernare doar pentru a o determina pe Viorica Dăncilă să-și retragă candidatura.

În realitate, Tăriceanu n-ar dori să scoată ALDE de la guvernare, un partid care riscă dizolvarea dacă odată trecut în opoziție nu reușește să se alieze cu Pro România.

Ultimele sondaje indică faptul că liderul PSD este cotată cu 7, 5%, mai puțin decât liderul ALDE, cotat cu 13,8%.

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în maxim zece zile va fi lămurită problema rămânerii formaţiunii sale la guvernare, dar şi cea privind şi colaborarea cu Pro România, săptămâna viitoare fiind crucială în acest sens, transmite Agerpres.

Context. În acest moment, PSD are 207 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta după o eventuală ieșire ALDE de la guvernare și înființarea unei noi alianțe politice cu Pro România, scrie Digi24.

În Parlament, majoritatea necesară pentru a trece noua structură a guvernului este de 233 de voturi.

Viorica Dăncilă ar putea să încerce să coopteze UDMR în executiv, așa cum a făcut și Victor Ponta în 2014, după ieșirea PNL de la guvernare. Cu cele 30 de voturi ale UDMR, la care s-ar mai adăuga cel puțin 8 voturi ale minorităților, Dăncilă și-ar putea trece noul guvern.

Sunt însă puține șanse ca UDMR să accepte intrarea la guvernare înainte de șirul de alegeri locale și parlamentare de anul viitor.

Dacă nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dăncilă rămâne interimar pâna la formarea unui nou guvern, moment în care decizia va fi la președintele Klaus Iohannis.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro