O filă din istoria grea a României. Poate citesc și dobitocii care apără acum Rusia...

O filă din istoria grea a României. Poate citesc și dobitocii care apără acum Rusia...

Schimbul de note diplomatice intre guvernul URSS si guvernul Romaniei

A) Prima nota sovietica – Moscova, 26 iunie 1940

“In anul 1918 Romania folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei a desfacut de la Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata in principal cu ucraineni, cu Republica Sovietica Ucraineana.

Uniunea Sovietica nu s-a impacat niciodata cu faptul luarii cu forta a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o singura data si deschis in fata intregii lumi. Acum cand slabiciunea militara a URSS a trecut in domeniul trecutului, iar situatiunea internationala care s-a creat cere rezolvarea rapida a chestiunilor mostenite din trecut pentru a pune in fine bazele unei paci solide intre tari, URSS considera necesar si oportun ca in interesele restabilirii adevarului sa paseasca impreuna cu Romania la rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic considera ca chestiunea intorcerii Basarabiei este legata in mod organic cu chestiunea transmiterii catre URSS a acelei parti a Bucovinei a carei populatiune este legata in marea sa majoritate cu Ucraina sovietica prin comunitatea soartei istorice cat si prin comunitatea de limba si compozitiune nationala. Un astfel de act ar fi cu atat mai just cu cat transmiterea partii de nord a Bucovinei catre URSS ar putea reprezenta, este drept, ca numai intr-o masura neinsemnata, un mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuita URSS-ului si populatiei Basarabiei prin dominatiunea de 22 de ani a Romaniei in Basarabia.

Guvernul URSS propune Guvernului Regal al Romaniei:

1. Sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia.

2. Sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei, cu frontierele potrivit cu harta alaturata.

3. Guvernul sovietic isi exprima speranta ca Guvernul roman va primi propunerile de fata ale URSS si ca aceasta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pasnica conflictul prelungit dintre URSS si Romania.

Guvernul sovietic asteapta raspunsul Guvernului Regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie.”

B) Raspunsul Guvernului Roman – Bucuresti, 27 iunie 1940

”Guvernul URSS a adresat Guvernului roman o nota care a fost remisa la 26 iunie 1940, la ora 10 seara, de catre Excelenta Sa d. Molotov, presedintele Consiliului Comisarilor Poporului al Uniunii Sovietice si Comisar al Poporului pentru afacerile straine, Excelentei Sale d-lui Davidescu, Ministrul Romaniei la Moscova.

Fiind insufletit de aceeasi dorinta ca si Guvernul sovietic de a vedea rezolvate prin mijloace pacifice toate chestiunile care ar putea sa produca o neintelegere intre URSS si Romania, Guvernul Regal declara ca este gata sa procedeze imediat si in spiritual cel mai larg la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la Guvernul sovietic.

In consecinta, Guvernul roman cere Guvernului sovietic sa binevoiasca a indica locul si data ce doreste sa fixeze in acest scop.

De indata ce va fi primit un raspuns din partea Guvernului sovietic, Guvernul roman isi va desemna delegatii si nadajduieste ca conversatiunile cu reprezentantii guvernului sovietic vor avea ca rezultat sa creeze relatiuni trainice de buna intelegere si prietenie intre URSS si Romania. 27 iunie 1940”.

C) Ultima nota sovietica – Moscova, 28 iunie 1940

“Guvernul URSS considera raspunsul Guvernului Regal al Romaniei din 27 iunie ca imprecis, deoarece in raspuns nu se spune direct, ca el primeste propunerea Guvernului Sovietic de a-i restitui neintarziat Basarabia si partea de nord a Bucovinei. Insa cum Ministrul Romaniei la Moscova, d. Davidescu, a explicat ca raspunsul mentionat al Guvernului Regal al Romaniei insemneaza accederea la propunerea Guvernului sovietic, Guvernul sovietic, primind aceasta explicatie a d- lui Davidescu, propune:

  1. In decurs de 4 zile, incepand de la orele 14, dupa ora Moscovei, la 28 iunie, sa se evacueze teritoriul Basarabiei si Bucovinei de trupele romanesti.

  2. Trupele sovietice in acelasi timp sa ocupe teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei.

  3. In decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice sa ocupe urmatoarele puncte: Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba.

  4. Guvernul Regal al Romaniei sa ia asupra sa raspunderea in ceea ce priveste pastrarea si nedeteriorarea cailor ferate, parcurilor de locomotive si vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, intreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului.

  5. Sa se numeasca o comisiune alcatuita din reprezentanti ai Guvernelor roman si URSS, cate doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor de litigiu in legatura cu evacuarea armatei romane si institutiilor din Basarabia si partea de Nord a Bucovinei.

Guvernul sovietic insista ca GuvernulRegal al Romaniei sa raspunda la propunerile sus-mentionate nu mai tarziu de 28 iunie, ora 12 ziua (ora Moscovei)”.

D) Acceptarea – Bucuresti, 28 iunie 1940

“Guvernul roman, pentru a evita gravele urmari pe care le-ar avea recurgerea la forta si deschiderea ostilitatilor in aceasta parte a Europei, se vede silit sa primeasca conditiile de evacuare specificate in raspunsul sovietic.
Guvernul roman ar dori totusi ca termenele de la punctual 1 si 2 sa fie prelungite, deoarece evacuarea teritoriilor ar fi foarte greu de adus la indeplinire in patru zile, din pricina ploilor si inundatiilor care au stricat caile de comunicatii.

Comisia mixta instituita la punctual 5 ar putea discuta si rezolva aceasta chestiune.
Numele reprezentantilor romani in aceasta comisiune vor fi comunicate in cursul zilei”.

Gheorghe Gheorghe
TRATATELE INTERNATIONALE ALE ROMANIEI – 1939 – 1965; EDITURA STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA – Bucuresti, 1983





Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat