O fostă avocată a Melaniei Trump este favorită să devină prima femeie președintă a Sloveniei

O fostă avocată a Melaniei Trump este favorită să devină prima femeie președintă a Sloveniei

Aproape 1,7 milioane de sloveni sunt chemați duminică la urne să-și aleagă noul președinte al țării între avocata liberală Natasa Pirc Musar și politicianul de dreapta Andze Logar.

Natasa Pirc Musar FOTO EPA-EFE

Cu toate că Andze Logar, în vârstă de 46 de ani, s-a clasat mai bine în primul tur, desfășurat pe 23 octombrie, sondajele de opinie o indică drept favorită pe Natasa Pirc Musar, în vârstă de 54 de ani, o candidată independentă care a obţinut sprijinul coaliţiei guvernamentale pentru turul al doilea.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele rezultate vor apărea după aproximativ două ore.

Un sondaj efectuat de agenţia Ninamedia şi publicat vineri de ziarul „Dnevnik” o creditează pe Pirc Musar cu 51,2% din intenţiile de vot, faţă de numai 48,8% pentru Logar, informează Reuters, potrivit Agerpres .

O fostă prezentatoare TV, Natasa Pirc Musar este acum avocată şi susţinătoare a drepturilor omului, a statului de drept şi a asistenţei sociale.

În calitate de avocată, ea a reprezentat și interesele Melaniei Trump într-o încercare de oprire a unor campanii de comercializare a unor produse cu numele fostei primei doamne a Statelor Unite.

Pirc Musar, care a condus timp de zece ani Autoritatea slovenă de protecție a datelor, consideră că victoria în alegerile de duminică ar transforma-o într-o „voce a femeilor” din Slovenia și din străinătate. Ea a promis că va fi o „autoritate morală”.

„Președintele nu poate fi neutru, să nu aibă o părere. Nu mi-a fost niciodată frică să vorbesc”, a declarat pentru AFP fosta prezentatoare de televiziune

Pasionată de motociclism, Pirc Musar a fost atacată de opozanți din cauza investițiilor profitabile ale soțului ei în paradisurile fiscale.

Adversarul ei este membru al Partidului Democratic Sloven (SDS), de dreapta, al fostului premier Janez Jansa.

SDS a pierdut în alegerile parlamentare din aprilie, fiind înlocuit la putere de Mişcarea pentru Libertate, de orientare ecologistă, a actualului prim-ministru Robert Golob.

Rolul de şef al statului în Slovenia este în mare măsură simbolic. Însă preşedintele este comandantul suprem al armatei şi numeşte mai mulţi oficiali cu funcţii importante, inclusiv guvernatorul băncii centrale. Majoritatea acestor numiri trebuie confirmate de Parlament.

Actualul preşedinte al acestei ţări membre a NATO şi a Uniunii Europene este Borut Pahor, care îşi încheie al doilea mandat de cinci ani. El este numit adesea „preşedintele Instagram”, deoarece este un utilizator frecvent al acestei reţele de socializare.

Dacă va câștiga alegerile, Natasa Pirc Musar va deveni prima femeie președintă din istoria Sloveniei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”