O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în faţa justiţiei germane în această toamnă

O fostă secretară de la lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, va compărea în faţa justiţiei germane în această toamnă

O fostă secretară de la lagărul de concentrare Stutthof, lângă Gdansk, va compărea în faţa justiţiei în această toamnă, informează vineri dpa. Femeia, care are 96 de ani, este acuzată că a participat la peste 11.000 de omucideri.

Procesul, prevăzut să înceapă pe 30 septembrie, se va desfăşura în cadrul unei camere pentru minori, având în vedere că acuzata era încă adolescentă la comiterea faptelor, având 18-19 ani, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, lângă Hamburg.

"Acuzata este învinuită că i-a asistat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a deţinuţilor, între iunie 1943 şi aprilie 1945, în funcţia sa de steno-dactilografă la biroul comandantului fostului lagăr de concentrare Stutthof", se precizează într-un comunicat al instanţei.

Potrivit procurorilor, acuzata este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă, prin comportamentul său, şi de şapte tentative de acordare de asistenţă.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că un acuzat este considerat nevinovat până la posibila sa condamnare.

Postul public ARD a relatat anul trecut că femeia a fost deja audiată în mai multe rânduri, ca martor.

În 1954, ea a afirmat în instanţă că toată corespondenţa cu oficiul central al administraţiei economice a SS trecea pe la biroul său, iar comandantul lagărului, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori şi mesaje radio în fiecare zi.

Ea a mai spus atunci că nu a ştiut nimic despre mecanismul criminal căruia i-au căzut victimă zeci de mii de oameni în imediata ei vecinătate, în perioada în care a lucrat la secretariat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”