O galaxie ''inel de foc'' străveche, descoperită cu ajutorul Telescopului Hubble

O galaxie ''inel de foc'' străveche, descoperită cu ajutorul Telescopului Hubble

Astronomii au obţinut imagini ale unei galaxii străvechi, cu vârsta de 11 miliarde de ani, o galaxie inelară fierbinte şi foarte activă, cu ajutorul datelor adunate de Observatorul W.M. Keck din Hawaii şi de Telescopul Spaţial Hubble, conform unui studiu despre descoperire publicat la 25 mai în Nature Astronomy, transmite Space.com.

Galaxia, denumită R5519, este formată dintr-un inel plat de stele, cu o uriaşă gaură în mijloc, ce a rezultat, cred astronomii, în urma coliziunii cu o altă formaţiune galactică. Astfel de galaxii, cunoscute drept "galaxii inel colizional", se nasc rareori în Universul matur. Este pentru prima oară când astronomii au descoperit o astfel de galaxie atât de veche şi de îndepărtată - aflată la 11 miliarde de ani lumină de Soare, lumina ei abia acum ajungând la Pământ.

 Galaxiile din perioada de tinereţe a Universului erau foarte active şi produceau noi stele cu o frecvenţă foarte mare. R5519 nu face excepţie, conform cercetătorilor.

"Produce stele cu o rată de 50 de ori mai ridicată decât Calea Lactee" a susţinut Tiantian Yuan, astronom la Universitatea Tehnologică Swinburne din Australia şi coordonatoare a echipei care a descoperit această galaxie. "Cea mai mare parte a acestei activităţi se produce în inelul său, care este un veritabil inel de foc", a adăugat ea.

Majoritatea galaxiilor de formă inelară din Univers se formează în urma unor colosale procese interne şi doar aproximativ 1 din 1.000 de astfel de structuri se formează în urma unor coliziuni. Conform studiului, forma galaxiei R5519 pare a fi rezultatul unei coliziuni cu un alt obiect, probabil o altă galaxie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

4 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e