O imagine cu o tardigradă ''disco'', sub microscop, premiată la un concurs internaţional de fotografie

O imagine cu o tardigradă ''disco'', sub microscop, premiată la un concurs internaţional de fotografie

O imagine cu o tardigradă, al cărei interior este expus printr-un show psihedelic de lumini, sub microscop, a câştigat premiul cel mare la nivel regional, pentru SUA, al unui concurs internaţional de fotografie, transmite miercuri Live Science.

Interiorul acestui organism microscopic, celebru pentru capacitatea sa de a rezista în cele mai ostile condiţii de mediu şi chiar şi în spaţiul cosmic, este pus în evidenţă printr-un joc de lumini ce aminteşte de jocurile de lumini din discoteci.

Fotografia câştigătoare a premiului regional "2019 Olympus Image of the Year" a fost realizată de Tagide deCarvalho, cercetătoare la University of Maryland, Baltimore County.

În fiecare an, în cadrul acestei competiţii sunt răsplătite "cele mai bune imagini din domeniul ştiinţei din întreaga lume", imagini surprinse sub microscop care reuşesc să îmbine impactul vizual cu frumuseţea artistică.

"Am ştiut din clipa în care am văzut acest specimen plin de culoare că voi obţine o imagine remarcabilă. Îmi place să împărtăşesc cu alţi oameni lucrurile fascinante pe care le descopăr sub microscop", a declarat deCarvalho.

Dacă te uiţi la o tardigradă sub microscop, nu vezi atât de multă culoare pentru că aceste animale sunt în mare parte transparente. În acest caz însă, mai multe pete fluorescente de culoare au ajutat-o pe deCarvalho să obţină o imagine care nu doar că este o infuzie de culoare dar scoate în evidenţă şi organele micuţului organism.

"Sunt fericită cu această imagine pentru că culorile fluorescente pe care le-am folosit permit observarea tractului digestiv al tardigradelor, inclusiv părţile componente ale gurii şi stomacul plin cu hrană", a explicat ea.

Premiul la categoria "Global Image of the Year" a fost câştigat de o imagine chiar şi mai colorată: o secţiune pigmentată cu culori fluorescente prin creierul unui şoarece. Această imagine a fost obţinută de Ainara Pintor, doctorand în biomedicină şi biologie moleculară la Centrul Basc pentru Biofizică din Spania.

"Sunt peste 70 de milioane de neuroni în creierul unui şoarece. Este un exemplu de ce se poate vedea într-o singură secţiune prin hipocamp", conform lui Pintor. În imagine, neuronii au culoare verde, nucleii celulari sunt albaştri, iar proteinele asociate grăsimii sunt roşii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...