O infecție rară ar putea afecta omenirea. Un focar uriaș de gripă aviară, startul unei noi pandemii?

O infecție rară ar putea afecta omenirea. Un focar uriaș de gripă aviară, startul unei noi pandemii?

Un focar uriaș de gripă aviară care face prăpăd în lume pune pe jar specialiștii. Cercetătorii spun că situația este fără precedent. Întrebarea firească este dacă acesta reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Virusul gripei aviare face prăpăd în lume FOTO Shutterstock

Specialiștii au anunțat că acesta este cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face ravagii în întreaga lume și a dus la sacrificarea a mii de păsări. Virusul a ucis păsările pe capete, pentru că se transmite foarte ușor și are o mortalitate ridicată.

În acest context, relatează euronews.com , apare întrebarea dacă acesta ar fi punctul pentru o viitoare pandemie și în ce măsura va afecta sănătatea oamenilor.

Cercetătorii spun că situația este fără precedent, deoarece este vorba despre cel mai grav focar de gripă aviară din Marea Britanie, din cauza numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, dar și la cele sălbatice.

Experții adaugă faptul că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum. Totodată, focarele au devenit mai frecvente. Tulpina care este acum în circulație este cunoscută ca H5N1.

"Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh. El a amintit de focarul din 1997, în timpul căruia 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit.

Mortalitate de aproximativ 50%

A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%", a spus Digard. Expertul a menționat că au fost rare cazurile de infecții umane, dar cei care l-au contractat au făcut forme severe.

"De atunci, virusul s-a schimbat. Provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare în majoritatea cazurilor. Deci, riscul pentru sănătatea umană este mai mic decât a fost în trecut și nu este nevoie să intrați în panică. Virusul nu a dat niciodată semne că și-a dezvoltat transmisibilitatea de la o persoană la alta, care să ducă la un focar major în rândul oamenilo r", a spus Digard. Cu toate acestea, există riscul ca virusul să se schimbe în viitor, a susținut el.

"La fel ca și COVID, virusul gripei aviare se schimbă permanent. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, că nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Cred că este un risc scăzut să avem o altă pandemie de gripă. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde", a explicat expertul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă