O întâlnire la vila de lux a lui Berlusconi a aruncat Italia în criză

O întâlnire la vila de lux a lui Berlusconi a aruncat Italia în criză

Într-o după-amiază arzătoare la Roma, unii dintre cei mai puternici politicieni ai Italiei s-au adunat la umbra unei vile de lux într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, s-au așezat la un prânz cu pește-spadă și salată și au complotat să răstoarne guvernul lui Mario Draghi, scrie politico.eu.

Gazda de la Villa Grande a fost marți, 19 iulie, Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru miliardar al Italiei, care conduce partidul de centru-dreapta Forza Italia. Alături de el a fost Matteo Salvini de la Liga, formațiune de extremă-dreapta, reprezentanți ai altor grupări de dreapta și consilierii acestora.

Calea Appian este cea mai plină de farmec zonă a Romei, un drum istoric mărginit de monumente și catacombe, care duce din capitală spre cele mai îndepărtate părți ale imperiului antic. Printre locuitorii faimoși ai zonei se numără vedete de film precum Gina Lollobrigida și Valentino, designerul de modă în vârstă de 90 de ani.

Aici, în Villa Grande, cu cinci dormitoare, pe care a cumpărat-o acum 20 de ani și apoi a împrumutat-o ​​regretatului regizor Franco Zeffirelli, Berlusconi și-a adunat colegii pentru discuții.

Însoțit de iubita sa în vârstă de 32 de ani, Marta Fascina, miliardarul de 85 de ani și-a primit oaspeții pe terasă și a început discuțiile.

Potrivit lui Berlusconi, scopul întâlnirii a fost de a discuta despre „comportamentul foarte îngrijorător și inexplicabil al mișcării 5 Stele”, care a declanșat criza săptămâna trecută.

Giorgia Meloni, liderul opoziției, care se află acum în pole position pentru a deveni următorul prim-ministru al Italiei, la alegerile anticipate din această toamnă, i-a susținut telefonic pe complotiști.

În 24 de ore, soarta lui Draghi a fost pecetluită. Complotiștii și-au retras sprijinul pentru marea coaliție, iar premierul nu a mai avut unde să meargă decât la palatul prezidențial, unde joi dimineață și-a dat demisia.

Criza pentru guvernul Draghi a început cu o săptămână mai devreme. După luni de tensiuni crescânde în cadrul coaliției, mișcarea populistă 5 Stele a refuzat să-l susțină într-un vot de încredere cheie privind un pachet de ajutor de 26 de miliarde de euro pentru a reduce costul vieții.

Italia se va confrunta acum cu luni de turbulențe. Va dura probabil câteva săptămâni după alegerile din 25 septembrie înainte ca o nouă coaliție să poată fi constituită.

Giorgia Meloni, al cărei partid de extrema dreaptă din opoziție, Frații Italiei, conduce în sondaje, poate câștiga alegerile în parteneriat cu Salvini și Berlusconi. Fostă simpatizantă fascistă aliată cu partide naționalist-conservatoare precum Vox din Spania și Lege și Justiție din Polonia, ar putea deveni primul premier femeie al Italiei. Coincidență sau nu, toate cele trei partide care l-au răsturnat pe Draghi simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin.

Criza politică din Italia este o problemă și pentru Uniunea Europeană. Banca centrală încearcă să evite o recesiune care se profilează, echilibrând în același timp nevoia de a controla inflația cu riscurile unei noi crize a datoriilor.

Alegerile anticipate vor surveni într-un „moment nu tocmai oportun, pe fondul a cel puțin trei crize interconectate: războiul din Ucraina, energia și inflația. Și, date fiind procedurile greoaie din Italia de alegere și instalare a unui nou cabinet, procesul decizional din a treia economie a UE va fi paralizat cel puțin până la sfârșitul lui octombrie.

Draghi era considerat la Bruxelles garantul unei reveniri a încrederii prin reforme destinate să repună pe şine Italia, percepută drept veriga slabă a zonei euro. Demisia lui în momentul în care alţi doi piloni ai UE, cancelarul Scholz şi preşedintele Macron, sunt slăbiţi reprezintă un şoc major pentru UE.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu