O investigaţie a ONU arată că în conflictul din Yemen s-ar fi comis crime de război

O investigaţie a ONU arată că în conflictul din Yemen s-ar fi comis crime de război

O investigaţie a ONU asupra situaţiei din Yemen sugerează că au fost comise crime de război în conflictul care durează de trei ani în această ţară, relatează AFP.

Un raport făcut public marţi arată că oficiali guvernamentali din Yemen şi coaliţia condusă de Arabia Saudită ar fi comis fapte ce ar putea fi echivalate cu crime internaţionale.

"Sunt puţine dovezi privind încercări ale părţilor implicate în conflict de a reduce la minimum numărul victimelor civile", a precizat, citat într-un comunicat de presă, Kamel Jendoubi, preşedintele Grupului de Experţi Eminenţi Internaţionali şi Regionali din Yemen.

ONU estimează că din martie 2015 şi până în august 2018, 6.660 de civili au fost ucişi şi 10.563 răniţi în lupta pentru putere între guvernul susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi.

Rebelii houthi, aliaţi cu Iranul, au preluat controlul asupra capitalei Sanaa şi a altor părţi din ţară spre sfârşitul lui 2014.

Conflictul s-a intensificat când Arabia Saudită şi alţi aliaţi suniţi au început în 2015 să oprească avansul grupului şiit spre Aden, oraşul unde se află sediul temporar al guvernului.

Raportul făcut public marţi, care a fost realizat de experţi la solicitarea Consiliului ONU pentru drepturile omului, susţine că atacurile coaliţiei au făcut cele mai multe victime civile directe, din cauza atacurilor care au lovit pieţe, ceremonii de înmormântare sau nunţi, printre alte locuri şi evenimente.

La începutul lunii august, un atac aerian a lovit un autobuz, omorând zeci de persoane, inclusiv elevi.

Raportul precizează de asemenea că blocada coaliţiei asupra porturilor şi spaţiului aerian din Yemen ar putea încălca de asemenea regula privind proporţionalitatea prevăzută de dreptul umanitar internaţional.

În document se mai sugerează că o instanţă independentă trebuie să decidă dacă aceste crime au fost cu adevărat comise şi recomandă o investigaţie suplimentară.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD