O jurnalistă care îl acuză de viol pe Donald Trump şi-a relansat plângerea la New York

O jurnalistă care îl acuză de viol pe Donald Trump şi-a relansat plângerea la New York

O jurnalistă americană, E. Jean Carroll, care îl acuză pe Donald Trump că a violat-o în anii 1990, şi-a relansat joi acţiunea în justiţie împotriva fostului preşedinte al SUA, datorită unei noi legi din New York care protejează victimele agresiunilor sexuale, informează AFP.

Foto Getty Images

O dublă acţiune judiciară pentru presupuse fapte de viol şi defăimare opune din 2019, în faţa justiţiei federale civile din Manhattan, pe E. Jean Carroll , 78 de ani, şi Donald Trump, 76 de ani, care şi-au depus ambii în octombrie depoziţiile sub jurământ în faţa judecătorului new-yorkez, potrivit Agerpres.

În procedura de defăimare, E. Jean Carroll, scriitoare şi fostă editorialistă la revista Elle, l-a atacat pe Donald Trump în proces civil în noiembrie 2019.

Ea l-a acuzat de defăimare pentru că în iunie 2019 a calificat drept „minciună completă” acuzaţiile sale de viol într-o cabină de probă a unor magazine din New York în 1995 sau 1996.

Preşedintele republican pe atunci în exerciţiu (2017-2021) i-a răspuns că nu a întâlnit-o niciodată şi că ea „ nu este genul lui de femeie” . În afară de aceasta, avocaţii lui Trump au afirmat mereu că în 2019 el era protejat de imunitatea sa de preşedinte al SUA.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de viol, E. Jean Carroll nu a putut depune o plângere în forma cuvenită în 2019, pentru că pretinsele fapte erau deja prescrise.

Însă, pe 24 noiembrie anul curent a intrat în vigoare o nouă lege a statului american New York („Adult Survivors Act”), lege ce permite, timp de un an, victimelor agresiunilor sexuale să reactiveze eventualele lor foste plângeri şi să ceară un proces civil.

Prin urmare, cabinetul de avocatură Hecker şi Fink, care o reprezintă pe E. Jean Carroll, şi justiţia federală din Manhattan au dat publicităţii joi mai multe documente judiciare prin care îl acuză pe Donald Trump de „viol” şi cer un proces civil în 2023, pentru a obţine daune-interese.

În introducerea la plângere care este acum admisă şi care relatează toate faptele, Donald Trump este acuzat că, „în urmă cu 27 de ani (...), în marele magazin de lux Bergdorf Goodman de pe Fifth Avenue în New York, a apucat-o pe E. Jean Carroll, imobilizând-o şi lipind-o de peretele unei cabine de probă cu umărul său, şi a violat-o”.

Reclamanta a păstrat tăcerea asupra acestui viol timp de 20 de ani, înainte de a povesti prin ce a trecut într-o carte publicată la sfârşitul anilor 2010 , pe valul mişcării #MeToo lansată în 2017 împotriva violenţelor contra femeilor.

„Eu respect şi admir oamenii care iau cuvântul, însă acest caz constituie din nefericire o deturnare de la obiectivul legii, (deturnare) ce creează un grav precedent şi riscă să delegitimeze victimele veritabile”, a reacţionat Alina Habba, avocată a lui Donald Trump în acest dosar.

În octombrie anul trecut, fostul preşedinte a calificat aceste acuzaţii drept „farsă şi minciună”. Iar această nouă diatribă a omului de afaceri, pe 12 octombrie pe reţeaua sa socială Truth Social, care ia în derâdere acest presupus viol, îi permite lui E. Jean Carroll să relanseze acuzaţia de defăimare în acţiunea sa în justiţie împotriva lui Trump, vizat de data aceasta ca simplu cetăţean, fără imunitate prezidenţială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?