O limbă de gheață din Antarctica a fost deformată de erupţia vulcanică din Tonga

O limbă de gheață din Antarctica a fost deformată de erupţia vulcanică din Tonga

Tsunamiul de anul trecut care a venit ca urmare a erupției vulcanului Hunga Tonga a cauzat prăbuşirea părţii frontale a Barierei Drygalski, o limbă de gheaţă din Antarctica, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Bulletin.

Erupția vulanului Hunga Tonga FOTO EPA EFE

Acea erupţie deosebit de puternică s-a produs pe 15 ianuarie 2022. Tsunamiul provocat de erupţia vulcanului subacvatic din Tonga a străbătut o distanţă de peste 6.000 de kilometri înainte să ajungă pe coastele din Victoria Land, o regiune a estul Antarcticii, scrie Agerpres.

La mai puţin de două ore după sosirea tsunamiului, o fisură s-a produs în partea frontală a Barierei Drygalski. Imaginile obţinute ulterior din satelit au arătat că un aisberg cu suprafaţa de 45 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză.

Studiile precedente care au vizat impactul generat de erupţia vulcanică din Tonga s-au concentrat pe perturbările atmosferice, deşi oamenii de ştiinţă bănuiau că efectele fenomenului ar putea fi mult mai extinse.

Stabilitatea banchizei din Antarctica, discutabilă

Limba de gheaţă Drygalski are o lungime de 140 de kilometri şi o grosime cuprinsă între 300 şi 700 de metri, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de inginerie geospaţială şi ştiinţe din cadrul Universităţii Sun Yat-sen din Guangzhou. Acest gheţar a trecut prin doar două evenimente majore de fragmentare în ultimii 70 de ani.

Studiul cercetătorilor chinezi furnizează dovezi provenite din observaţii detaliate şi confirmă legătura dintre tsunami şi formarea aisbergurilor, a declarat Cheng Xiao, profesor la universitatea menţionată. Noua cercetare sugerează că stabilitatea banchizei de gheață din Antarctica ar putea fi influenţată de evenimente extreme apărute în afara regiunilor polare, a adăugat profesorul chinez.

Deși tsunami-urile sunt generate în cea mai mare parte de cutremure, peste 6 % din tsunami-uri au fost cauzate de erupții vulcanice. La 15 ianuarie 2022, vulcanul Hunga din Tonga a erupt în mod brusc și exploziv, provocând un tsunami local de mari dimensiuni care a devastat sate și stațiuni de-a lungul țărmului vestic al Tongatapu și în grupul de insule Ha'apai, precum și un tsunami la distanță care a provocat pagube și decese la mii de kilometri distanță.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro